Politički analitičar

Politički analitičar Visar Imeri iznenađen je zaštitom koju premijer Albin Kurti i predsjednica Vjosa Osmani pružaju ambasadoru Kosova u Hrvatskoj Martinu Berishaju, prenosi Gazeta express.

Imeri je istakao da Kosovo ne bi trebalo da ima ambasadora koji je osumnjičen za korupcionaške afere i to je, prema njegovim riječima, bez presedana.

"Ima li veze između premijera Kurtija i ambasadora Berishaja u aferi, ostaje da se vidi. Zaštita koju Vlada i predsjedništvo pružaju Berishaju, uprkos činjenicama, je krajnje problematična i apsolutno neprihvatljiva. Ne možemo imati ambasadora koji je osumnjičen za takve poslove, ne kažem da je kriv, sud će na kraju odlučiti, ali samo sumnja ga čini nepodobnim da bude reprezentativni ambasador Kosova. Ispostavilo se da Berishaj, čak i kada je postao ambasador, bio umešan u povlačenje novca iz te kompanije i takođe je bio uključen u energetske transakcije“, rekao je Imeri.

Imeri je rekao da se u slučaju Berishaja istragom bavi tužilaštvo, kao i u Crnoj Gori i Sloveniji, i naveo da je afera mnogo veća nego što se prvobitno mislilo.

"S obzirom da se slučajem bave tri zemlje, vjerujem da će istina na kraju izaći na videlo, ali izgleda da je afera mnogo veća nego što smo mislili", rekao je Imeri.

Imeri je naveo i da Samoopredjeljenje objavljuje spotove uvijek kada se nalazi u teškoj situaciji.

Prema njegovim riječima, Samoopredjeljenje spotovima pokušava da sakrije skandal, dodajući da Vlada ne bi trebalo da se tako ponaša.

"Samoopredjeljenje je napravilo izuzetno štetnu praksu, da koristi insinuacije, često lažne aluzije, da napadne opoziciju, i to obično čini kada je iz nekog razloga u teškoj situaciji“, naveo je Imeri.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express