Američki profesor

Američki profesor Daniel Serwer kaže da je rješenje za Kosovo i Srbiju koje je predloženo u francusko-njemačkom planu i koje ne sadrži međusobno priznanje privremena faza, prenosi Gazeta express.

"Jedini pravi kraj ovog sukoba je međusobno priznavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Sve manje od ovoga je privremena faza", rekao je Serwer.

Dolazak specijalnog savjetnika State departmenta Dereka Cholleta u Prištinu i Beograd, Serwer vidi kao poruku State departmenta da je zabrinut zbog dešavanja na Balkanu.

"Njegova posjeta je signal da su najviši nivoi State departmenta zabrinuti za Balkan i da žele da dijalog koji vodi EU dovedu do uspješnog završetka", kaže Serwer.

Među najvažnijim izjavama koje je Chollet dao, Serwer je izdvojio zahtjev Kosovu da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom, ali ne izvan okvira Ustava Kosova.

"Važno je njegovo insistiranje da Zajednica bude zasnovana na Ustavu Kosova. Ovo nije uvijek bilo jasno u prethodnim američkim izjavama. Međutim, ja vidim male izglede za njeno osnivanje osim u kontekstu međusobnog priznavanja. Ako Srbija eksplicitno prizna suverenitet i teritorijalni integritet Kosova i Zajednica bude stvorena u skladu sa Ustavom Kosova, onda vidim mnogo manji rizik da ona postane Republika Srpska", rekao je Serwer.

On je rekao da ne zna da li će posjeta Cholleta ubrzati dijalog.

"Čini se da predsjednik Vučić nije voljan da razgovara o francusko-njemačkom predlogu koji izgleda kao privremena faza ali jasno ima za cilj konačno priznanje. Premijer Kurti ne želi da razgovara ni o čemu drugom. Izaslanici Lajčak i Escobar moraju da otkriju da li postoji „oblast mogućeg dogovora“. Sumnjam, ali se nadam da će uspjeti da ga pronađu", rekao je Serwer.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express