Saopštenje

Vlada Kosova je izdala saopštenje u kom navodi da u Savjetu Evrope nije glasano protiv članstva Kosova i da samim tim ono nije propalo, prenosi Indeks onlajn.

“Nije glasano protiv članstva Kosova u Savjetu Evrope i ono nije propalo. Naprotiv, od 12. maja 2022. godine ostvaren je značajan napredak u procesu pristupanja”, kaže se u saopštenju Vlade.

Kako se dodaje "u septembru 2022. godine, Sekretarijat Savjeta Evrope je izdao pravno tumačenje o primjeni Republike Kosovo, koje jasno potvrđuje da ne postoji pravna prepreka za članstvo Republike Kosovo kao punopravne članice Savjeta Evrope".

Dodaju da je delegacija Kosova u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, po prvi put u istoriji, dobila pravo da govori i ovo pravo korišćeno je tokom jesenjeg zasjedanja Skupštine.

“Prije podnošenja prijave, Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore koordiniralo je sa svim međunarodnim partnerima i kontinuiranim lobiranjem obezbijedilo široku podršku da se prođe prva faza procesa članstva. Ova situacija je takođe rezultirala konkretnom opredjeljenošću brojnih zemalja članica koje da prevaziđemo prepreke u ovom procesu članstva. Ove činjenice, osim Ministarstva potvrdile su i zemlje članice Savjeta Evrope”, dodaju.

Navode da postoje tri faze glasanja za članstvo u Savjet Evrope. U prvoj fazi, Komitet ministara započinje proceduru članstva. U drugoj fazi, Parlamentarna skupština Savjeta Evrope postavlja relevantne standarde i daje preporuku za članstvo. U trećoj fazi, Komitet ministara odlučuje nakon mišljenja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

“Aplikacija Kosova je u prvoj fazi. Tačnije, u ovoj fazi Komitet ministara treba da zatraži mišljenje parlamentarne skupštine i nema definicije standarda za početak članstva. Shodno tome, svako moguće uslovljavanje u ovoj fazi bilo bi protiv Statuta Savjeta Evrope, prakse članstva i vrednosti organizacije”, dodaje se u saopštenju.

Ističu da je proces članstva Kosova u Savjetu Evrope nepovratan i Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore će se obavezati da prva faza bude završena što je prije moguće.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline.net