Ambasada Njemačke na Kosovu

Ambasada Njemačke na Kosovu saopštila da je većinu u Savjetu Evrope teško postići sve dok Vlada Kosova blokira formiranje ZSO, prenosi Koha.

„Njemačka i partneri su u više navrata isticali da razgovori o implementaciji Zajednice srpskih opština treba da počnu sada, u cilju osnivanja Zajednice, prema relevantnom kosovsko-srpskom sporazumu iz 2013. godine, što je u potpunosti u skladu sa granicama koje je postavio Ustavni sud. Dalje blokiranje osnivanja Asocijacije neće olakšati Kosovu da postigne neophodnu većinu za apliciranje za članstvo u Savjetu Evrope. To će takođe predstavljati ozbiljne prepreke u daljem procesu pridruživanja EU. Kada su u pitanju tehnički detalji, posebno evropski partneri mogu pružiti dosta stručnosti kada je u pitanju osmišljavanje odgovarajućih pravnih pristupa. Njemačka će rado podržati i podeliti svoja iskustva u ovoj oblasti ako to žele“, navodi se u odgovoru Ambasade Njemačke za Kohu.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Kosova, od zvaničnog podnošenja aplikacije 12. maja, tvrde da je neophodna većina za članstvo obezbjeđena.

Pored Njemačke, na osnivanju ZSO insistirale su i Sjedinjene Američke Države. Izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar upozorio je da ako se ne preduzmu akcije sa Kosova, onda će ih preduzeti međunarodna zajednica.

Analitičar Visar Imeri ocjenio je da Vlada treba da bude inicijator u akcijama na sprovođenju Sporazuma o pridruživanju.

„Ako čekamo da nam dođe neki dokument iz inostranstva, bojim se da može doći po hitnosti i da se dovedemo u tu poziciju da ne možemo ni zarez da promjenimo, a kamoli dio teksta. Dakle, bolje je biti proaktivniji i uzeti ovaj proces u svoje ruke“, rekao je  Imeri.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore