Poslanica VV-a

Poslanica Pokreta Samoopredjeljenja Arbereshe Kryeziu komentarišući izjavu američkog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara da će, "ako Vlada Kosova ne uspostavi ZSO, SAD razgovarati sa alternativnim partnerima na Kosovu o njenom osnivanju", rekla da "ne može biti osnivanja Asocijacide sa opozicijom nego sve što se radi mora biti kroz dijalog sa vladom", prenosi Koha.

"Imamo Escobara koji kaže da Asocijaciju treba napraviti i ako se ne napravi razgovaraćemo sa alternativnim partnerima. Ako je u pitanju stvaranje nečega, postoji samo jedno tijelo sa kojim možete razgovarati, a to je Vlada bez obzira ko je na čelu te vlade. Hipotetički pretpostavljamo da želite da razgovarate sa opozicionim strankama, ali šta opozicione stranke mogu da urade u smislu osnivanja ZSO. Ne može biti osnivanja ZSO sa alternativnim partnerima. Sve što se može uraditi, može se uraditi kroz dijalog sa Vladom Kosova“, rekla je Kryeziu.

Ona je navela da Vlada Kosova ne želi da osnuje Zajednicu koja bi stvarala nevolje Kosovu.

„Ne možemo da napravimo Zajednicu koja daje isključiva ovlašćenja manjini, a to su Srbi“, rekla je ona.

Upitana o slučaju ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berishaja, Kryeziu je rekla da čekaju na odluku pravosudnih organa i da ne mogu da uzimaju za osnovu informacije koje dolaze od novinara.

„Dok je podneta krivična prijava, ostaje nam da sačekamo odluku i konačnu riječ pravosudnih organa. Ne možemo suditi samo zašto smo vidjeli informaciju koju je napisao jedan pseudonovinar, preko potpuno irelevantnog portala i koju su drugi portali distribuirali bez provere. Još više kada je to došlo od novinara koji je poznat kao pristalica Putina i kao novinar koji kontinuirano širi lažne informacije. Ovdje ima mnogo nedoumica da biste pomislili da je ovdje nešto bilo“, reklao je Kryeziu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore