Građani snose posljedice

Bivši premijer Kosova Avdullah Hoti rekao je da Vlada nije preduzela mjere protiv inflacije i da građani zbog toga snose posljedice.

On je na Facebooku naveo da, i pored inflacije koja je u decembru prošle godine dostigla 12 odsto, Kosovo ništa nije preduzelo.

“Neke zemlje su povećale plate za stopu inflacije, neke smanjile porez, neke bez izuzetka pomogle građanima u suočavanju sa troškovima života a posebno subvencionisali cijenu gasa i nafte, čije su cijene najviše porasle i uticale na rast svih ostalih cijena”, rekao je Hoti.

Dodao je da se na Kosovu nigdje ne vide suštinske mjere, izuzev povećanja penzija i jednokratne pomoći.

“Porez na dodatu vrednost i akciza nisu smanjeni, ne zato što to nije bilo prihvatljivo za budžet, već zato što je to predložila opoziciona LDK. Kao rezultat inflacije, država je prikupila mnogo više prihoda koje nije potrošila, a kao rezultat toga devalvirala za 12 odsto”, rekao je Hoti.

On je naveo da je Skupština Kosova usvojila "diskriminatorni" zakon o javnim radovima i poručio da kada bi se smanjila poreska opterećenja i akcize na naftu, onda bi efekte osjećali svi građani bez izuzetka i ne bi bilo potrebe za tim zakonom.

Izvor: Kosovo Online