Bivša ministarka spoljnih poslova

Bivša ministarka spoljnih poslova Meliza Haradinaj-Stublla rekla je da "zajednica koju SAD traže od Kosova nije ono što Srbija traži".

Ona je na Facebooku istakla da dijalog treba tretirati kao prioritet, da se iskoristi američka pažnja da se sa Srbijom što prije dođe do konačnog rješenja, jačanja međunarodnog subjektiviteta, ali je dodala da to jačanje ne treba sprovoditi po cijenu defunkcionalizacije Kosova.

"Kao što je već poznato, SAD smatraju dijalog Kosova i Srbije hitnim pitanjem evropske bezbjednosti, a status kvo će još više ugroziti krhkost te bezbjednosti, posebno nakon početka rata u Ukrajini, dešavanja na sjeveru Kosova i otvorenu prijetnju ratom Srbije Kosovu", napisala je ona.

Ona smatra da kosovske institucije, zajedno sa strankama koje su ranije potpisale sporazum o ZSO, treba da razgovaraju o zajedničkom stavu "Kosova protiv srpskog zahteva za sprovođenje monoetničke asocijacije, sa izvršnim ovlašćenjima, tipa Republike Srpske u Bosni i Hercegovini".

"Vlada Kosova i politička klasa treba da budu agilniji u realnom predstavljanju tvrdnji Srbije, jer asocijacija koju SAD traže od Kosova nije zajednica na koju Srbija zapravo polaže. Srbija ne želi zajednicu koja je ekvivalentna postojećoj Zajednici kosovskih opština, bez etničkih razlika ali Srbija želi "Ahtisaari plus", dodatna ovlašćenja ovim postojećim za kosovske Srbe, nešto što bi Ustav Republike Kosovo ne dozvoljava niti predviđa", dodala je ona.

Haradinaj-Stublla je istakla da Kosovo ne bi trebalo da dozvoli da se kroz Zajednicu srpskih opština dopuste mala vrata, kroz koja bi  Srbija i Rusija mogle da kontrolišu i destabilizuju Kosovo kad god žele.

"Srbi već imaju proširena prava i privilegije prema sadašnjem Ustavom i zakonima Kosova, koje ćete rijetko moći da nađete u najnaprednijim ustavima demokratskog svijeta. Dok se samo nekoliko kilometara preko granice sa Srbijom, unutar Srbije, ta prava Albanaca ne priznaju i ne poštuju, već se na najflagrantniji način krše", ocjenjuje ona.

Naglasila je da Kosovo ne treba da ostane talac grešaka iz prošlosti.

"Konačno, Srbija se čak i u Briselskom sporazumu složila da Ustavni sud Kosova ima posljednju riječ o potencijalnoj zajednici, tako da Kosovo ne treba sebi da dozvoli  da ostane talac grešaka iz prošlosti", kazala je Haradinaj-Stublla.

Izvor: Kosovo Online