Premijer Albin Kurti tvrdi da je ruski predsjednik Vladimir Putin opdsjednut Kosovom i da mu smeta što je Kosovo "uspješna priča NATO".

„Putin svake nedjelje govori o Kosovu. On je opsjednut Kosovom. Misli da su Irak i Afganistan bili neuspjesi i mrzi što je Kosovo uspješna priča NATO“, rekao je Kurti bečkom dnevniku „Standard“.

On tvrdi da je Srbija pod ruskim uticajem, i da Beograd Bosnu i Hercegovinu, Crnu Gori i Kosovo smatra samo privremenim državama.

Kurti kaže da je "Srbija već godinama ruska Gubernija", i da je neutralnost Srbije samo fingirana.

„Ono što mene brine je neutralnost demokratskog zapada prema fingiranoj neutralnosti Srbije“, podvukao je on.

Podsjetio je da Srbija nije uvela sankcije protiv Rusije, nije osudila rat protiv Ukrajine, a Srpska pravoslavna crkva, kako navodi, nije solidarna sa ukrajinskom crkvom, već sa onom u Moskvi.

Ukazao je i da je Srbija prošle godine potpisala tri važna sporazuma sa Rusijom.

Kurti je naveo da je u maju potpisan sporazum o jeftinom gasu iz Rusije, onda u septembru je potpisan sporazum o koordinaciji zajedničke spoljne politike, i treće je imenovanje, kako je naveo, "najžešćeg proruskog političara" Aleksandra Vulina za šefa srpske obavještajne službe.

On je ukazao i na vojnu saradnju Srbije sa Rusijom, navodeći da su za 2021. godinu te dvije zemlje planirale 91 zajedničku vojnu aktivnost, a sprovele su čak 104.

"Najznačajnije su bile „Slovenski štit“ i „Slovensko bratstvo“, naglasio je Kurti, tvrdeći da u Kremlju postoji komponenta panslavenske hegemonije i da se Srbija smatra najbližom nacijom.

Kurti dalje ističe da je ruski humanitarni centar u Nišu, udaljen samo 160 kilometara od Prištine, „pun špijuna i agenata Ruske federacije“.

Takođe, prenosi u Beogradu se nalazi regionalno sedište ruskog medija „Sputnjik“, a i 56 odsto srpske naftne kompanije je u vlasništvu Gazproma, i 51 odsto najvećeg skladišta gasa.

Kurti isto tako tvrdi da Srbija ima 40 aviona MIG 29, od kojih je osam donirala Belorusija i šest Rusija.

"Krajem septembra 2021.se jedan MIG 29 podigao na granici Kosova, a u isto vrijeme je ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko posetio srpske trupe na granici prema Kosovu", rekao je Kurti.

Ukazao je i da je posljednji sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Putina održan 25.novembra 2021., tri mjeseca prije ruske invazije.

„Tada su razgovarali o sjeveru Kosova. Vučić je pokazao Putinu sjever Kosova na geografskoj karti. Jedan dio veze Beograda i Moskve se očigledno bavi i sjeverom Kosova“, konstatovao je on.

Kurti kaže da pojedini Srbi, koji danas žive na sjeveru Kosova, nisu porijeklom odatle.

„Kada nas je 1999. NATO oslobodio Milošević je bio pred odlukom da li da ima moć nad Srbima na cijelom Kosovu ili nad pojedinim Srbima u jednom dijelu. On se odlučio za drugu opciju, za sjever i tamo je pregrupisao Srbe“, tvrdi Kurti.

Kurti je naveo da je Putin došao na vlast dva mjeseca nakon okončanja rata na Kosovu.

„Kada sam bio ratni zarobljenik juna 1999. u jednom srpskom zatvoru, Junus bek Jevkurov je sa 206 ruskih vojnika krenuo iz Bosne i Hercegovine sa 30 naoružanih vozila ka Prištini, kako bi zauzeo prije NATO aerodrom. Tamo je naišao na britanskog generala Michaela Jacksona. On je razgovarao sa generalom Wesleyem Klarkom, koji je rekao da treba da se riješi ruskih trupa“, podsjetio je Kurti da su na Kosovu bile stacionirane i ruske trupe.

Dodao je da je dogovoreno da neće biti operativnih vojnih zona za Ruse, ali je broj njihovih vojnika povećan na 605 i ostali su četiri godine.

Kurti podsjeća da je na drugu godišnjicu dolaska ruskih trupa na prištinski aerodrom, 17. juna 2001. Putin došao u Prištinu.

Dodao je da Putin i danas mnogo govori o Kosovu i da mu smeta što je Kosovo uspješna priča NATO.

„Samo dvije nedelje nakon što su se sastali Putin i Vučić u novembru 2021. je Junus bek Jevkurov postao broj dva i ruskoj vojsci, imenovan za zamjenika ministra odbrane Sergeja Šojgua“, naveo je Kurti.

Srbija, prema njegovim riječima, igra ulogu Rusije na Balkanu.

„Srbija gleda na RS, kao Rusija na Bjelorusiju, kao region pod kontrolom. Postoje i dalje paralele, Srbija posmatra Crnu Goru, kao Rusija Ukrajinu, a Kosovo kao Rusija Moldaviju. Sjever Kosova u tom pogledu ima ulogu otcepljenog regiona Trasnjistrije, koji je pod kontrolom Rusije“, rekao je Kurti.

On je istakao da ne kaže da je Srbija sada već kao Rusija, ali da "postoje namjere, a one su kriminalne“.

U Srbiji, dodaje, se rado priča o statusu Kosova, ali u suštini ostaje status Srbije nejasan.

„To ih čini nervoznim, a ta nervoza se projicira na susjedne države. Srbija smatra BiH, Crnu Goru i Kosovo, čak i Sjevernu Makedoniju kao privremene države, jer ima hegemonijalne, ekspanzionističke ambicije“, kaže Kurti za „Standard“.

Kurti ističe da se, nakon raspada Jugoslavije, samo Srbija nije pomirila sopstvenim statusom.

„Građani koji žele u Srbiji da žive u miru i blagostanju, se ne slušaju, jer nema demokratije“, zaključio je Kurti.

Izvor: Kosovo Online