Potpredsjednik LDK

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri kazao je da je izvršna vlast zaglavljena u dijalogu i da je suočena sa zahtevom za napredak u tom procesu, prenosi Klan Kosova.

“Vidi se da je i ova vlada zaglavila u procesu dijaloga, ne možete više da se razvija. Vlada Ise Mustafe je bila drugačija od vlade Ramusha Haradinaja, a drugačija je bila i vlada Hashima Thaçija u pregovaračkim procesima. Thaçijeva agenda je bila potpuno tehnička, Mustafina agenda je pretočena u potpuno političku. Haradinaj je pokušao da deblokira dijalog, postojali su procesni uslovi kojima nisu mogli da odole. Vlada Avdullaha Hotija je ta koja je napravila okvir i pripremila ga. Kurtijeva vlada je  suočena sa zahtjevom za napredak u dijalogu”, rekao je Haziri.

Haziri je istakao da posjeta višeg savetnika State departmenta Dereka Cholleta Kosovu pokazuje ozbiljnost i posvećenost SAD u dijalogu Kosova i Srbije.

On je podsjetio da je prošlo dvije godine otkako je američki predsjednik Joe Biden poslao pismo kosovskom rukovodstvu, i naveo da se o istim pitanjima i dalje razgovara.

„Dvije godine kasnije, govorimo o istim temama, dolazi Chollet i čita pismo predsjednika Bidena i sekretara Blinkena, gdje se traži da Kosovo hitno sprovede obaveze koje je preuzelo i da ne okleva u procesu dijaloga", dodao je Haziri.

On je napomenuo da građani ne znaju šta se nalazi u sporazumu.

„Kada u takvim procesima manipulišete rečima, stvarate nepravednu percepciju u javnosti. Sada građani ne znaju da li je osnovni dokument prihvaćen ili ne, da li je dobar ili nije, i šta se u njemu nalazi”, kaže Haziri.

Haziri navodi da dijalog sa Srbijom nema smisla bez međusobnog priznavanja.

„Zašto da pregovaramo kada nas na kraju ne priznaju kao republiku sa granicama i ne priznaju suverenitet. Građani se s pravom pitaju zašto o tome treba pregovarati. Privi put dijalog ima omču oko vrata, traži se da se radi na formiranju ZSO pre nego što se napravi osnovni sporazum ili dokument koji je priznat kao francusko-njemački”, objašnjava Haziri.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova