Specijalni sud

Šef Odjeljenja za javno informisanje i komunikaciju u Specijalizovanim komorama Kosova Angela Griep najavila je da će proces protiv bivšh čelnika OVK Hashima Thaçija, Kadrija Veselia, Jakupa Krasniqija i Rexhepa Selimija početi u martu, prenosi Reporteri.

Griep je navela da je za januar planirana pripremna konferencija za suđenje, nakon čega će u februaru biti održana pripremna konferencija za Tužilaštvo, nakon čega će se odrediti tačan datum.

Ona je saopštila da je 19. decembra sud u tom sudskom postupku odredio produženje pritvora Hashimu Thaçiju i Kadriju Veseliju, dodajući da je  ud je utvrdio da rizici da Thaçi i Veseli ometaju tok sudskog procesa ili da počine druga krivična djela.

“Pretresno vijeće u predmetu Thaçi i ostali je 22. decembra izdalo prethodnu naredbu o vođenju suđenja. Naredba se bavi se aspektima koji se odnose na vođenje suđenja kao što su koraci za omogućavanje pravičnog i brzog procesa, radni jezik sudskog postupka, objavljivanje materijala, uređivanje, svjedočenje svjedoka kao i drugi aspekti. Sud je naložio strankama i učesnicima u ovom sudskom sporu da do 13. januara 2022. godine dostave podneske ili pismene prigovore na prijedloge u prethodnom postupku”, kazala je Griep.

Griep je podsjetila da je Apelaciono vijeće 27. decembra 2022. godine odbacilo žalbe timova odbrane Thaçija, Veselija, Selimia i Krasniqija, u kojima su osporili delove ranije odluke sudije za prethodni postupak o postupanju s poverljivim informacijama tokom istrage.

“U ovoj odluci, pretpretresni sudija je prihvatio 21 dodatnu žrtvu i odbio 20 drugih zahtjeva. Prema Uredbi, podnosioci zahtjeva čiji je zahtev odbijen imaju pravo žalbe”, kazala je ona.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri