Politički analitičar

Politički analitičar Visar Imeri istakao je da Vlada Kosova treba da uspostavi Zajednicu srpskih opština i dodao da činjenica da SAD podržavaju osnivanje ZSO, predstavlja garanciju da ona neće ometati funkcionisanje Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Imeri je rekao da izjava visokog savetnika američkog Stejt departmenta Dereka Cholleta da je "ZSO hitno pitanje na dnevnom redu dijaloga i da SAD ne podržavaju novu Republiku Srpsku“, predstavlja garanciju da ta ZSO neće "ugroziti suverenitet Kosova".

„Vlada Kosova treba da ima više povjerenja u taj proces i da bude aktivnija, posebno na ovu temu, koja je osjetljiva, i o kojoj se dugo razgovara“, poručio je Imeri.

Naglasio je da je formiranje ZSO hitno zbog nastalog institucionalnog vakuuma na sjeveru Kosova, podsjećajući da je takva situacija bila i 2013. godine i da je tadašnji sporazum imao za cilj da se, kako je naveo, Srbi i sjever integrišu u institucije i politički život Kosova.

„Sada nam se dešava ista stvar zbog naših grešaka“, rekao je Imeri.

Ocjenio je posjetu Cholleta veoma važnom za Kosovo, a posebno za dijalog sa Srbijom.

“Veoma je dobra vijest da SAD pokazuju veću posvećenost, jer je to važno za Kosovo iz dva razloga. Prvi je da su SAD bile te koje su najviše pomogle Kosovu, posebno u najtežim fazama. Drugi je da su SAD sa snagom koju imaju jedina garancija da se dijalog može završiti i postići sporazum, što je u interesu Kosova“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online