Dijalog

Izvršni direktor Instituta "Epik" Demush Shasha izjavio je da očekuje da će u prvoj polovini 2023. godine Kosovo i Srbija ostvariti napredak u dijalogu, dodajući da su premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokazali spremnost za nastavak razgovora.

"Povećan je broj pojseta i vidjeli smo imenovanje specijalnih emisara. Očigledno je ovo godina u kojoj žele da vide stvarni napredak u dijalogu. Nalazimo se u situaciji da dvije strane, Kosovo i Srbija, poručuju da su spremne na kompromise, ali te poruke su malo implicitne. Imamo i napredak Kurtija, koji je ZSO smatrao svojom najgorom noćnom morom“, kazao je Shasha.

Shasha je dodao da je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio otvorenost za dogovor.

Prema njegovim riječima, dijalog između Kosova i Srbije vezan je za poziciju Srbije u regionu i pripremu Kosova za članstvo u međunarodnim organizacijama.

Kako je naveo, postoje tri razloga zbog kojih bi moglo doći do pomaka u dijalogu Kosova i Srbije ove godine.

"Prvo, 2023. godine počinje neizvesnosti u smislu izbornih ciklusa u SAD, na Kosovu i u EU. Tako se politički teren pomjera. Nepredvidljivost postaje veća. Drugo, svaki dan koji prođe uz nestabilnost u svijetu, a posebno na evropskom kontinentu, dodatni je dan opasnosti koju nameću zloćudne destabilizujuće aktivnosti Rusije. Ne treba potcjenjivati sposobnost Rusije da na kratko vrijeme izazove krizu na teritorijama poput naše. Treće je da živimo u situaciji kao prije 'Prespe'. Legitimitet koju lideri imaju treba iskoristiti za unapređenje dijaloga“, rekao je on.

Shasha je dodao da je nakon okončanja sporova između Grčke i Sjeverne Makedonije međunarodni akcenat prirodno prebačen na Kosovo i Srbiju.

"Srbija za SAD i Evropljane više nije opasan i maligni akter 90-ih. Srbija je prilika i potencijal za SAD. SAD žele da vide Srbiju kao ono što je Njemačka postala za Evropu ili Japan za Aziju. Oni to vide kao stub budućnosti“, rekao je Shasha.