Neće dozvoliti državu u državi

Ekspert za međunarodne odnose Akri Çipa kaže da bi uspostavljanje Zajednice srpskih opština trebalo da bude korak u nastavku dijaloga Kosova i Srbije, prenosi Koha.

On je rekao da dosadašnje izjave premijera Albina Kurtija da neće biti ZSO pod njegovom vladom nisu toliko bitne koliko je bitno pronaći rješenje.

„Postoji crvena linija Amerikanaca koja se slaže sa crvenom linijom Kosova i koja neće prihvatiti državu u državi. Derek Chollet traži prijedloge koji dolaze sa kosovske strane za formu i elemente na kojima će se graditi ZSO. Važno je da Kosovo ima jasan cilj kako želi da nastavi pregovore”, kaže Çipa.

Dok je rečeno da se u sredu na Kosovu razgovaralo između zvaničnika Kosova i visokog zvaničnika američkog State departmenta Dereka Cholleta, udruženja, sporazuma sa priznanjem u centru i drugih.

Çipa kaže da su zvaničnici Kosova juče sa Cholletom razgovarali o mnogo čemu što nije predstavljeno u medijima.

„Ima još mnogo toga o čemu se razgovaralo za stolom. Chollet je usmjeren na ubrzavanje dijaloga. Ono što je američku poziciju razlikovalo od evropske jeste pokušaj da se odredi vreme u kojem se dijalog mora zaključiti. Glavni element koji je Chollet ponovio je činjenica da u središtu treba biti međusobno priznanje”, dodao je u Çipa gostujući u emisiji Interaktiv na KTV.

Çipa je naglasio da je posjeta američke delegacije ostvarena s ciljem vraćanja dijaloga na pravi put i dodao da Srbija izbegava postizanje sporazuma pokušavajući na mnogo načina da potkopa poziciju Kosova.

„Bez sumnje treba uzeti u obzir poziciju Vučića i političkih faktora u Srbiji u vezi sa pitanjem okončanja dijaloga i sveobuhvatnog sporazuma. Postoje i pokušaji da se u bilo kom obliku podriva pozicija Kosova, uzimajući u obzir napore destabilizacije na sjeveru, ili često smješne diplomatske napore, kao što je traženje povratka dijela srpskih trupa na Kosovo. To su napori koji pokušavaju da odugovlače proces, pokazuju nedostatak volje Srbije i nastojanja da se ovo stanje opravda”, kaže on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore