Nema roka za sporazum

Kosovo mora hitno da se angažuje sa Srbijom. SAD u potpunosti podržavaju evropski prijedlog, postizanje pravno-obavezujućeg sporazuma, ali i primjenu svih prethodno dogovorenih, te poziva Prištinu da formira ZSO u skladu sa Ustavom Kosova, izjavio je u zajedničkom intervjuu za grupu medija viši savjetnik State departmenta, Derek Chollet. On ne postavlja rokove, ali i kaže da je riječ o koraku koji treba preduzeti sa velikom brzinom. Ujedno tvrdi da će Vlada Kosova staviti na sto "neke prijedloge povodom ovog pitanja“, prenosi Kossev.

Chollet je zajedno sa izaslanikom, Gabrielom Escobarom predvodio delegaciju SAD koja boravi u posjeti regionu.

Danas su se sastali sa premijerom, predsjednicom, opozicijom, predstavnicima civilnog društva i članovima Srpske liste.

Chollet kaže da je zadovoljan i optimističan nakon današnjih razgovora, te da su ujedno čuli glasove i kosovskih Srba, kada su u pitanju njihova prava.

Naglasio je da SAD zadržavaju jake veze sa Prištinom, te da njegova zemlja dijeli viziju o Kosovu kao "suverenom, nezavisnom, prosperitetnom i multietničkom“.

S obzirom na to da je Chollet u prvoj zvaničnoj posjeti Prištini na ovoj poziciji, podsjetio se svog dolaska 90-tih, kao dio tima tadašnjeg pomoćnika državnog sekretara, Richarda Holbrookea.

Chollet poručuje da bi Kosovo, poput SAD, sada trebalo da "proslavlja raznolikost“, te da uspostavi politike koje će biti od koristi svim građanima Kosova, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

Ipak, priznaje da je pred Prištinom mnogo izazova, ali i da SAD ne žele da vide da sve što je postignuto od 1999. godine "bude protraćeno“.

"Ne želimo da vidimo kako sav taj veliki potencijal, za koji mislim da je stvaran, ne bude ispunjen. Mislim da radeći zajedno, uz podršku SAD naporima koje predvodi EU, radeći sa našim prijateljima ovde u Prištini, koji su ostali naši veoma dobri prijatelji SAD, mislimo da možemo da iscrtamo jednu pozitivnu budućnost za sve ljude na Kosovu“, kazao je.

Ujedno dodaje da SAD dijele viziju pune integracije Kosova u evroatlantskim i evropskim strukturama.

Radujemo se što će Vlada Kosova da stavi na sto neke prijedloge povodom ZSO 


Američki zvaničnici su u razgovoru sa novinarima potvrdili da ne postoji rok za konačni sporazum Beograda i Prištine.

Sa druge strane, naglasili su da od Kosova očekuju da ispuni sve obaveze, uključujući i ZSO, jer je riječ o ratifikovanom sporazumu i "međunarodnoj obavezi“.

"Radujemo se tome što će Kosovo ispuniti sve svoje obaveze u okviru dijaloga koje uključuju uspostavljanje Zajednice srpskih opština“, poručio je Chollet.

On precizira da je ZSO hitno pitanje na dnevnom redu dijaloga, ali i kaže da će Kurtijeva vlada da "stavi neke prijedloge na sto“.

"Ona je dobila još veći značaj nakon nedavnih događaja na sjeveru. Zahtjeve da se preduzmu radnje u vezi sa ZSO uputili smo vladi, uputili smo kako privatno, tako i javno. To je poruka koju sam ponovio i danas. Radujemo se što će Vlada Kosova staviti neke prijedloge povodom ovog pitanja na sto“, kazao je.

Ipak, naglasio je da ovo tijelo treba da bude u skladu sa Ustavom Kosova.

"Samo želim da budem vrlo jasan da ne bismo i da ne podržavamo aranžman sličan Republici Srpskoj i ne tražimo od Kosova da podrži bilo koji aranžman koji nije u skladu sa njegovim ustavom i odlukom Ustavnog suda iz 2016“, poručio je Chollet.

Kaže i da je tokom današnjih razgovora čuo da je ZSO nešto što je veoma važno za zajednicu kosovskih Srba – "kao jedan od načina da se osigura da se njihov glas čuje, da se njihova prava u potpunosti zaštite.“

"Formiranje ZSO je nešto za šta smo se zalagali na svim nivoima vlasti i razgovarali smo sa zainteresovanim stranama o tome i nastavićemo to da radimo“, precizirao je Chollet.

Upitan o roku za formiranje ovog tijela, američki zvaničnik poručujuje:

"Ne želim da postavljam vremenski okvir, mada vjerujemo da je ovo korak koji treba preduzeti sa velikom brzinom“.

Nalazimo se u veoma kritičnom trenutku, Beograd i Priština da se angažuju


Chollet je naglasio da SAD podržavaju evropski predlog i dijalog kojim upravlja EU.

"SAD u potpunosti podržavaju ovaj dijalog, a razlog zašto smo želeli da dođemo ovde danas je da iskažemo tu našu podršku. Takođe, bili smo u bliskom kontaktu sa našim evropskim kolegama“, kazao je Chollet.

Precizira da treba što prije doći do novih razgovora, te da ne postoje preduslovi za sastanak premijera Kosova i predsjednika Srbije.

Iako kaže da nema tačan datum novog sastanka, ogradivši se da dijalog vode evropski partneri, poručuje da očekuje da će uskoro doći do novog susreta, te da će o tome da razgovara i sa srpskim predsjednikom sutra u Beogradu.

On je, sa druge strane, podijelio pozitivne utiske nakon razgovora sa Kurtijem i Osmani, te kazao da su prištinski zvaničnici izrazili "snažnu želju“ da se uključe u razgovore.

"Vjerujemo da se nalazimo u veoma kritičnom trenutku. Vjerujemo da bi Kosovo i Srbija trebalo hitno da se angažuju u dijalogu pod posredstvom EU s ciljem postizanja sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa usredsređenog na međusobno priznanje“, podcrtao je ovaj zvaničnik.

On je ujedno kazao da ne postoje rokovi za zaključenje pravno-obavezujućeg sporazuma.

"U pitanju je hitna stvar, ali ne određujemo rokove ili datume“, rekao je Chollet.

Bezbjednosna situacija na sjeveru je zabrinjavajuća


Nakon najnovijih tenzija na sjeveru Kosova, Chollet priznaje da je došlo do pogoršanja situacije, te kaže da sada postoji bezbjednosni vakuum.

"Bezbjednosna situacija na sjeveru je zabrinjavajuća. To smo čuli od civilnog društva, političara. Sudije, tužioci policajci napustili su posao i to je zabrinjavajuće. Pričali smo o načinu na koji bismo mogli da pokažemo našu podršku u pokušaju da se to pitanje riješi i da vratimo narod na njihova radna mjesta“, kazao je Chollet.

Sa druge strane, najavio da su danas u Prištini, ali i da će sutra u Beogradu zatražiti od vlade da ne prave nove korake koji bi mogli da dovedu do većih kriza. Precizira da ne smije biti nikakvih provokacija.

"To bi bilo veoma loše, ali bi nas i odvratilo od napora Evropske unije koje u potpunosti podržavamo, a kako bi se došlo do normalizacije odnosa koja vodi ka uzajamnom priznanju“, još jednom je kazao Chollet.

On precizira da bi trebalo da se troši manje energije na upravljanje krizama.

"Moramo diplomatski da prekinemo ovaj krug stagnacije u kojem se nalazimo. I mislim da je vrijeme da se bacimo na posao koji je pred nama… Želimo da upotrebimo našu energiju, američku diplomatsku energiju na postizanju te evroatlantske budućnosti Kosova. Voljeli bismo da trošimo manje te energije na upravljanje krizama, na prelaske sa jedne krize u drugu“, naglasio je.

Najavio je i da će iste poruke da prenese i sutra u Beogradu.