PDK traži smjenu

Potpredsjednica Demokratske partije Kosova Vlora Çitaku zatražila je da se razjasni afera u koju je prema navodima medija umješan ambasador Kosova u Hrvatskoj Martin Berishaj. Ona je zatražila i njegovu smjenu, rekavši da ga je pod zaštitom premijera Kosova Albina Kurtija.

"Iza ambasadora Berishaja stoji mnogo dublja veza moći sa energetskom mafijom zemalja regiona. Berishaj je prijatelj premijera Kurtija koji ga je lično imenovao za ambasadora. Sad je suočen sa ovim skandalom i pod direktnom je zaštitom premijera. Uprkos činjenici da je vlast po svaku cijenu pokušala da amnestira ovu aferu, skandal se sve više produbljuje i vodi ka razotkrivanju krajnje uznemirujućih činjenica, koje ne samo da prevazilaze pitanja diplomatskog i ličnog integriteta, ili čak i krivično gonjenje, već se danas proširuju na kancelariju premijera Albina Kurtija“, rekla je Çitaku na današnjoj konferenciji za novinare. 

Ona je pozvala da se ova afera razjasni do kraja kako se imidž Kosova ne bi dodatno narušio.

"Tražimo od organa za sprovođenje zakona da obave svoj istražni posao, kao i od odgovornih institucija da odmah razrješe Berishaja sa njegove pozicije ambasadora“, rekla je Çitaku.

Prema njenim riječima, Kurtijeva vlada je od početka aprila 2022. godine pokušavala da sakrije ovaj skandal. Çitaku je podsjetila da su juče mediji objavili i druge podatke koji dokazuju da je kompanija GEN uplatila 1.470.000 eura na račun ambasadora Berishaja.

"Kosovski mediji juče su prenijeli i druge činjenične podatke o komercijalnoj delatnosti Berishaja sa kompanijom GEN, informacije o kojima Berishaj nije bio iskren tokom svog pojavljivanja pred Istražnim komitetom. Prema ovim podacima, na Berishajev račun kompanija GEN je stavila 1.470.000 evra koje Berishaj nije prijavio komisiji. Uporedo sa ovim podacima koji mnogo govore, ovdje se radi o organizovanom nastojanju da se prikriju tragovi. Juče su se u stranim medijima pojavili i natpisi da je kompanija GEN, u kontekstu pranja novca putem fiktivnog računovodstva, finansirala i političke kampanje, a između ostalog pominje se predizborna kampanja premijera Albina Kurtija", rekla je Çitaku.

Ona je dodala da takva afera šteti imidžu Kosova u spoljnoj politici.

"Krivična prijava Agencije za borbu protiv korupcije, duboka afera koja šteti imidžu Kosova i nastavak ove sage u međunarodnim medijima i danas dok pričamo, nisu bili dovoljni ni premijeru Kurtiju, ni predsjednici Osmani da se ambasador Berishaj suoči s odgovornošću”, rekla je Çitaku.