Skandal!

Predstavnici Demokratskog saveza Kosova optužili su premijera Albina Kurtija da je zajedno sa ambasadorom Kosova u Hrvatskoj Martinom Berishajem umešan u finansijsku aferu o kojoj već duže vrijeme izvještavaju mediji u Sloveniji, prenosi Koha.

Član predsjedništva LDK Xhafer Tahiri rekao je na konferenciji za medije da je Kurtijeva posljednja izborna kampanja finansirana sumnjivim novcem.

“Ovaj skandal postaje sve veći. Prema najnovijim informacijama riječ je o 100 miliona eura kompanije GEN za koju se sumnja da je preko podružnice u Tirani, gdje je prebačeno 14 miliona eura, finansirala Kurtijevu kampanju”, rekao je Tahiri.

Tahiri je tu optužbu potkrepio izvještajem slovenačkog portala “Prava”.

On je zatražio od izvršnih organa vlasti da istraže ove navode koji po njemu narušavaju integritet Vlade Kosova.

Portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu reagovao je nakon što je slovenački medij "Prava" objavio da je premijer Albin Kurti dobio milione eura od kompanije "GEN" za kampanju Pokreta Samoopredjeljenje, istakavši da su ove tvrdnje neistinite.

Prvi put je finansijski skandal vezan za ambasadora Berishaja prijavljen u aprilu prošle godine, uoči predsjedničkih izbora u Sloveniji. Tada je objavljeno da je slovenački političar Robert Golob obavljao transakcije iz srpskog ogranka slovenačkog snabdjevača energijom GEN Berishajevoj kompaniji "MB Konsalting". Prema izvještaju, iz njegove kompanije izvučeno je 600.000 eura u gotovini, za koje se sumnja da je vraćeno Golobu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore