Povezanost

Izvršni direktor Instituta "Epik" Demush Shasha izjavio je da je dobra vijest što je Predsjedništvo Švedske započelo konsultacije o zahtjevu Kosova za članstvo u EU, ali da to ne treba preuveličavati, jer je to uobičajena procedura, i dodao da će taj zahtjev Kosova biti povezan sa napretkom u dijalogu sa Srbijom, prenosi Koha.

"Ne treba preuveličavati ovaj razvoj događaja, jer je to uobičajena procedura u kojoj prve tehničke diplomatske diskusije imaju za cilj da utroše put za eventualno političko donošenje odluka", rekao je Shasha.

Prema njegovim riječima, Kosovo ispunjava sve kriterijume za članstvo u EU, ali je nemoguće zamisliti da će Kosovo dobiti status kandidata bez napretka u dijalogu sa Srbijom.

"Kosovo definitivno zaslužuje status kandidata, ali se postavlja pitanje koliko su realne šanse za to. Kosovo u suštini ispunjava sve kriterijume, ali moramo razumeti da će ovo otvaranje prema EU biti usko povezano sa napretkom u okviru dijaloga za normalizaciju odnosa sa Srbijom. Nemoguće je zamisliti da će Kosovo dobiti status zemlje kandidata bez napretka u dijalogu sa Srbijom", rekao je Shasha.

Kako je naveo, ta povezanost se videla i u drugim procesima.

"To smo naučili ne samo iz procesa integracije Kosova, kao što je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, već i iz procesa koji nisu nužno vezani za proces evropskih integracija, kao što je Sporazum o liberalizaciji viza", rekao je Shasha.
 
Izvor: Kosovo Online/Koha ditore