Promjena modela

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić rekao je da osnivanje Zajednice srpskih opština ne ugrožava suverenitet Kosova, jer se očekuje da ona bude u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova, prenosi Klan Kosova.

"Ne vidim nikakvu opasnost po pitanju suvereniteta jer u drugoj tački sporazuma iz 2015. godine piše da će ovaj sporazum biti u skladu sa Ustavom i zakonima Кosova", rekao je Rašić u emisiji "Rubikon".

On je dodao da postoji prostor za promjenu modela ZSO.

"Mogu da razumem premijera što to ne prihvata u ovom obliku, ali postoje forme i prostori za predloge i promene. Ono što bih ja promenio je da to ne bih nazvao Zajednicom, ja bih to nazvao grupom opština, na primer", rekao je Rašić. 

Dodao je da prema zakonima koji su na snazi ZSO ne može da ima izvršna ovlašćenja. 

"Sa tehničkog stanovišta, Zajednica nema nikakvu težinu. Nema smisla da imate ona ovlašćenja koja su odobrena zakonima kada imate gradonačelnike opština. Udruženje je dodatni organ za monitoring. Da bude nešto sa nekom izvršnom formom, to je samo dupliranje organa jer u zakonima Кosova nema prostora za treći nivo vlasti. Dakle, sa tehničke tačke gledišta, ovaj zahtev nema smisla, već ga je nametnuo politički spektar", rekao je Rašić.