Ne zna se kolika je plata

Istraživač Kosovskog instituta za pravosuđe Gëzim Shala rekao je da Zakon o platama sadrži ozbiljne ustavne nedostatke i da na osnovu međunarodnih standarda, ustavnih odredaba i stavova Ustavnog suda neće proći ispit Ustavnog suda.

"Uputili smo zahtjev kancelariji Ombudsmana da pokrene ocijenu zakona u Ustavnom sudu. Ako pogledamo međunarodne standarde, ustavne odredbe i stavove Ustavnog suda ovaj zakon definitivno ne prolazi kroz filter Ustavnog suda. Ovaj zakon sadrži ozbiljne ustavne nedostatke", rekao je on za KTV.

Shala ističe da nedostatak informacija o platama zaposlenih u javnom sektoru predstavlja kršenje pravne sigurnosti.

"Niko od zaposlenih u javnom sektoru ne zna kolika im je plata po novom zakonu, a ovo predstavlja kršenje pravne sigurnosti, da i pored toga što imamo usvojen zakon, niko ne zna vrijednost koeficijenta. Ovo je takođe kršenje Ustava. I pored toga što je bilo određenih izjava o vrijednosti koeficijenta koji se vezuje za vrijednost od 120 eura, to i dalje predstavlja neizvesnost za sve javne službenike", rekao je on.

Shala ocjenjuje da Ustavni sud može da oceni da su pojedini članovi ovog zakona u suprotnosti sa Ustavom i može da ukine te članove i ostavi zakon na snazi.

"Ako ovaj slučaj dođe do Ustavnog suda, očekujemo da on postupi u razumnom roku. Ukoliko Sud ocjeni da ovaj zakon nije u suprotnosti sa Ustavom, nijedan građanin neće biti oštećen. Izražen je nedostatak informacija i postoji pristup prikrivanja određenih istina od strane vlasti kako bi se izgradila svojevrsna poruka da je to zakon prosperiteta, povećanja plata.., što u stvarnosti nije slučaj", dodao je Shala.