Osnova za nastavak dijaloga

Premijer Kosova izjavio je da je Srbija odbacila njemačko-francuski plan, a da su ga vlasti Kosova smatrale dobrom osnovom za nastavak dijaloga.

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je u utorak da je Srbija odbacila njemačko-francuski plan, a da su ga vlasti Kosova smatrale dobrom osnovom za nastavak dijaloga, prenosi Reporteri.

Novinarima je nakon sastanka s gradonačelnicima na Kosovu rekao da je Srbija jednoglasno odbacila taj prijedlog na sjednici Saveta za nacionalnu bezbednost održanoj krajem decembra.

Govoreći o saradnji sa SAD-om, kazao je da će Kosovo uz američku pomoć nastaviti sarađivati na normalizaciji odnosa sa Srbijom, iako “imamo sve nenormalniju Srbiju”.

“SAD je naš partner i saveznik, tako da ćemo blisko sarađivati na normalizaciji odnosa sa Srbijom, ali moramo razumjeti da imamo sve nenormalniju Srbiju”, rekao je Kurti.

Istakao je da će budžet institucija Kosova za 2023. godinu biti veći od 3,2 milijarde eura, što je najveći budžet od proglašenja nezavisnosti Kosova, dok je na opštinskom nivou budžet povećan za 100 miliona eura u odnosu prošlu godinu.

Kosovske snage na vježbi ‘Branilac Evrope 2023’

Kurti je istakao da je 95 miliona eura izdvojeno za pomoć građanima i biznisima za suočavanje s energetskom krizom.

U međuvremenu je ministar odbrane Kosova Armend Mehaj najavio da će Kosovske sigurnosne snage učestvovati u vježbi “Branilac Evrope 2023“ s više od 1.300 pripadnika.

Na Facebooku je istakao da će Kosovo biti jedan od domaćina vježbe, koju organizira američka vojska za Evropu i Afriku, uz pomoć snaga saveznika 25 zemalja NATO-a i njihovih partnera.

Radi se o godišnjoj multinacionalnoj zajedničkoj vojnoj vježbi pod vodstvom američke vojske, s ciljem da se pojača interoperabilnost između SAD-a, NATO-a i partnerskih zemalja i bit će održana na lokacijama širom Evrope u nekoliko etapa.