Predsjednica

Predsjednica Kosova Vojsa Osmani ne miješa se u rad pravosudnih organa, saopšteno je iz njenog kabineta povodom navoda da su ona i njen kabinet umješani u slučaj bivšeg policajca Dejana Pantića, preneo je danas Kossev.

Mediji su preneli u ponedjeljak uveče da je novinar Ridvan Berisha za Kanal 10 rekao da su predsjednica Vjosa Osmani i njen kabinet navodno umješani u slučaj Pantić, odnosno, kako je javio Indeksonline, uključeni u puštanje u kućni pritvor tog bivšeg pripadnika Policije Kosova.

Te navode demantovalo je kasno sinoć predsjedništvo Kosova, navodeći da je to „laž, izmišljotina i kleveta bez presedana“.

„Predsjednica Osmani se ni u kom slučaju i ni u jednoj situaciji ne miješa u rad pravosudnih organa. Ovo nije uradila ni u slučaju Pantić“, naveli su iz kabineta Vojse Osamni i dodali da takav model rada pripada prošlosti.

Predsjedništvo Kosova optužilo je novinara za klevetu i najavilo preduzimanje „pravnih koraka“.

„Sloboda govora je funkcija istine, ali ne i klevete. Predsjednica Osmani će od sutra preduzeti sve pravne korake za ovu klevetu Ridvana Berishe“, naglašava se u sinoćnoj reakciji.

U međuvremenu se sam Berisha oglasio na Facebooku navodeći da je Osmani najavila tužbu protiv njega.

„Dobro znate da ste intervenisali u slučaju Pantić i tako je postignut dogovor da se uklone barikade na sjeveru. Ako niste obavjestili premijera Albina Kurtija o ovom slučaju, šta je onda moja krivica, predsjednice Vjosa Osmani“, upitao je Berisha.

Srbi sa sjevera Kosova podigli su prve barikade 10. decembra, odnosno u istom danu kada je i uhapšen Dejan Pantić zbog navodne umješanosti za napad na prostorije Opštinske izborne komisije u sjevernom dijelu Mitrovice.

Njegovo hapšenje je bilo zvaničan povod da Srbi na sjeveru na najmanje 14 lokacija podignu barikade. Jedan od tri uslova da Srbi uklone barikade bilo je oslobađanje Pantića.

Od tada, pa sve do 28. decembra kada mu je Sud odredio mjeru kućnog pritvora, Pantić je boravio u improvizovanom pritvoru u novoizgrađenoj bazi kod prijelaza Jarinje.

Odluka suda da mu se mjera pritvora preinači u kućni pritvor, naišla je na žustre reakcije, a s druge strane, Srbi su već sljedećeg dana počeli da uklanjanju barikade.