Ministar

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić ocjenio je danas da je ranjavanje dva dječaka na Kosovu na Badnji dan, pokušaj ubistva izazvan etničkom netrpeljivošću.

Rašić je za list "Nova" kazao da je počinilac Azem Kurtaj ranije bio sklon nacionalističkim izjavama.

Voleo bi, kako je rekao, da kolege Kurtaja budu pozvane da svjedoče o njegovom "opštem ponašanju" i izražavanju nacionalizma.

"Verzija u kojoj je (Albanac koji je pucao) Azem Kurtaj navodno bio napadnut i okružen, to je priča njegovog advokata, i ja joj ne bih dao posebnu važnost. Ja se rukovodim onim što piše u optužnici, da je riječ o pokušaju ubistva i to će tako i ostati", rekao je Rašić.

Prema njegovim riječima, reakcija Policije Kosova nakon ranjavanja Stefana (11) i Miloša Stojanovića (21) koja se dogodila "na tako veliki praznik" Badnji dan, trebalo je da bude duplo brža i bolja nego inače.

"Mi imamo jednu dugu i lošu tradiciju etnički motivisanih incidenata i nažalost počinioci su ostali nekažnjeni. Zato mislim da bi ovo mogao biti uspjeh godine policije, zato što su u tako kratkom roku uspjeli da identifikuju i uhapse počinioce", ocjenio je Rašić.

Rašić je dodao da vjeruje da će Kurtaj biti "adekvatno" kažnjen, jer ono što je dosad video, što je tužilac sastavio i sudija potvrdio - govori da postoji rješenost pravosuđa.