Termoelektrana, dimnjaci, automobili...

Dim koji dolazi iz termoelektrana Obilić, dimnjaci u domaćinstvima u prištinskim naseljima i veliki broj automobila uzrokuju da Priština ima visok stepen zagađenosti vazduha.

Mjerač zagađenosti vazduha Američke ambasade u Prištini danas je kvalitet vazduha ocjenio nezdravim, posebno za najosjetljivije grupe.

Prema merenjima zagađenosti vazduha se kvalitet vazduha u Prištini pogoršava tokom večeri, a posebno u periodima kada su temperature niže.

Građani kažu da kvalitet vazduha u velikoj mjeri utiče na njihovo zdravlje i da veliki broj automobila igra veliku ulogu u njegovom zagađenju.

Od nadležnih institucija traže da učine više na tom planu.

Kao rezultat zagađenog vazduha na Kosovu, slučajevi alergija i problema sa astmom su se značajno povećali.

Pulmolog Besim Morina kaže da je zagađenje vazduha jedan od glavnih faktora plućnih bolesti, ali utiče i na druge organe ljudskog tijela.

Prema njegovim riječima, najveće probleme prave automobili koji izbacuju čestice sumpora.

Nadlježni preporučuju kraće boravke napolju kada je vazduh jako zagađen, posebno osobama s hroničnim respiratornim bolestima i one sa sezonskim alergijama.

Čini se da se malo institucija bavi problemom zagađenja životne sredine sa kojim se Priština suočava već duže vrijeme, konstatuje list.