Inflacija će pasti

Bivši predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu očekuje da će ekonomski oporavak na Kosovu početi na proljeće, ali ukazuje da je politička stabilnost neophodna da bi se to ostvarilo.

"Istina je da će biti mnogo izazova, ali ekonomska stabilnost na Kosovu vezana je za političku stabilnost, jer bez političke stabilnosti biće veoma teško imati pozitivnu prognozu“, ukazao je Gërxhaliu.

Gërxhaliu je za Ekonomija onlajn rekao da, na osnovu trenutnih pokazatelja, od početka aprila očekuje trend smanjenja inflacije, ali i pada cijena.

"Postoje neki pokazatelji koji opravdavaju optimizam za 2023.“, naveo je Gërxhaliu.

Ukazao je da su ti pokazatelji, na primjer, što je topla jesen sačuvala rezerve gasa i što se polako smanjuju cijene goriva.

Troškovi transporta, takođe, dodatno padaju, a kao primjer navodi da je do prošle godine kontejner iz Azije koštao 20.000 dolara, a danas košta 3.000 eura.

Sve to će, smatra, doprineti da će inflacija pasti.

“Istina je da nas psihologija spoljne trgovine uči da cijene brzo rastu, ali da se veoma sporo vraćaju na početnu fazu. Uprkos onome što stručnjaci predviđaju da će doći do recesije u Evropi, vjerujem da će krenuti ekonomski oporavak“, kazao je Gërxhaliu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online