Nije zasnovan na stvarnosti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Kfor negativno odgovorio na zahtjev Srbije za povratak srpske vojske i policije na Kosovo. U međuvremenu, ovaj odgovor na Kosovu se ocjenjuje kao politička upotreba predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Nadležni u institucijama, ali i upućeni u bezbjednosna pitanja, kažu da je zahtjev bio nerealan i da nije bilo osnova da se tako nešto desi.

Negativan odgovor KFOR-a na zahtjeve Srbije na Kosovu dugo se smatrao zatvorenim pitanjem. Potpredsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost Enver Dugolli smatra da je ovaj zahtjev Srbije bio samo za političku upotrebu.

On je u pisanom odgovoru RTK rekao da je zahtjev Srbije da vrati 1.000 vojnika na Kosovo nerealan i nemoguć jer je Kosovo suverena država i priznata je od velike većine najmoćnijih i najdemokratskijih država.

 Štaviše, Dugolli je naglasio da ovaj zahtjev nije zasnovan na stvarnosti.

Dok je ekspert za pitanja bezbjednosti u zemlji, Nuredin Ibishi rekao za RTK da proglašenjem nezavisnosti 2008. godine i odlukom Međunarodnog suda pravde Kosovo ne može da rizikuje povratak srpskih vojnih trupa.

 „Zapravo imamo situaciju i de juro i de fakto prekoračenu za zahtjeve Srbije. Na prvom mjestu u vezi sa statusom Kosova, odnosno Kosovom je proglasilo nezavisnost 2008. godine, odluka Međunarodnog suda pravde u vezi sa odobravanjem ovog i niza pitanja za koja se primjenjuju odredbe ove rezolucije koje se odnose na mogućnost povratak Oružanih snaga Srbije na Kosovo ili kako ja kažem povratak na mjesto ratnih zločina neće biti moguć jer je sve to utvrđeno: deminiranje, pitanje obezbjeđenja graničnih prelaza, pitanje obezbjeđenja kulturnog i vjerskog nasljeđa Srbije štiti Policija Kosova“, rekao je on.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, obavještavajući javnost o negativnom odgovoru koji je dobio, rekao da se odgovor desio upravo na Badnji dan.