Stručnjak za bezbjednost

Stručnjak za bezbjednost Bedri Elezi izjavio je da će se, prema nekim informacijama, na sastanku Vojnog komiteta NATO 18. i 19. januara razgovarati o programima i procedurama koje Kosovo treba da slijedi za članstvo u NATO, prenosi Zeri.

"Organizacija sastanaka koji će se održati 18. i 19. januara je važna, jer će se razgovarati i o pitanju članstva Kosova u NATO. Prema informacijama koje imamo, NATO smatra da je KBS imao dobru, uspješnu obuku i da je dobro strukturisan u smislu aktivnosti koje je imao u nekoliko različitih zemalja. Pozivajući se na to, čvrsto vjerujemo da će na sastancima biti data prilika da Kosovo dobije potrebne informacije o proceduri za članstvo u NATO", rekao je Elezi.

Elezi je istakao da prema standardnim procedurama članstvo Kosova u NATO može da potraje i do pet godina, ali da se, kako kaže, s obzirom na najnovija bezbjednosna dešavanja na Balkanu, procedure mogu završiti i brže.

"Što se tiče standardne procedure, postoji rok od pet godina za članstvo u NATO, ali vjerujemo da će postojati brza procedura, kao posebna procedura koja se odnosi na najnovija bezbjednosna dešavanja na čitavom Balkanu i Evropi, zbog rat u Ukrajini i opasnosti koje mogu doći od raznih agresora, posebno Rusije", rekao je Elezi.

On je naglasio da za ulazak u NATO, Kosovo mora da obezbjedi priznanje zemalja članica koje nisu priznale Kosovo.

Stručnjak za bezbjednost Drizan Shala očekuje da se na sastancima Vojnog komitata NATO razgovara o dešavanjima koja su okarakterisala 2022. godinu.

On je rekao da će sa ovog sastanka Kosovo dobiti izvještaj od komandanta Kfora putem službene komunikacije.

"O Kosovu će se razgovarati o dešavanja koja su okarakterisala 2022. godinu sa posebnim osvrtom na decembar i novembar, koji su bili dva ekstremna mjeseca za bezbjednost gdje je došlo do direktnog narušavanja javne bezbjednosti, ali i narušavanja misije Kfora", rekao je Shala.

On je dodao da Kosovo prije 2030. godine ne može da bude punopravna članica NATO.

"Kosovo je u svojoj vojnoj komponenti ušlo u proces tranzicije, tako da mora da ispuni neke zahtjeve u vezi sa samim planom tranzicije. Može biti sastavni dio Zajednice za mir, može biti sastavni dio nekog recipročnog odnosa NATO i KBS, ali da postane punopravna članica, to se neće dogoditi pre 2030. godine", rekao je Shala.

On je dodao da za članstvo Kosova u NATO postoje i političke prepreke koje, prema njegovim riječima, onemogućavaju dalji razvoj u tehničko-vojnom aspektu KBS.

Izvor: Kosovo Online/Zeri