Nesposobna i amaterska

Bivši glavni pregovarač Kosova u pregovorima sa Srbijom Edita Tahiri kaže da je vlada Albina Kurtija nesposobna, neupućena i amaterska i da takvim stavom i pristupom ne može postići konačan dogovor sa Srbijom, prenosi Reporteri.

Tahiri kaže da ne očekuje da će se brzo krenuti ka konačnom dogovoru jer je vlada koju vodi Albin Kurti između ostalog i neupućena.

“Vidimo da imamo nesposobnu, veoma amatersku i vrlo neupućenu vladu. Ove tri sedmice, osim što smo vidjeli tenzije, bili zabrinuti, videli smo i dosta neznanja u vladi Albina Kurtija. Takođe smo vidjeli bahatost i ovakvim pristupom ne možemo postići konačan dogovor. Mirni razgovori i dogovor sa neprijateljem se sklapa znanjem, iskustvom, mudrošću. Ako zaborave te stvari, moraju kompetentno preuzeti kormilo države i za pregovaračkim stolom vlast mora postati dobar kapetan koji vodi Kosovo do obale, a ta obala je međusobno priznanje“, kaže Tahiri.

Ona ocjenjuje da bi Kurti trebalo da se sastane sa parlamentarnim opozicionim strankama i razgovara o mogućnosti konačnog dogovora i crvenim linijama do kojih Kosovo može ići.

Ona dodaje da je Kosovu potrebna državna platforma za razgovore sa Srbijom.

"On mora naći način da sjedne sa opozicionim strankama koje su u parlamentu, a ne pojedincima. Hajde da napravimo plan i da postavimo crvene linije. Samo želim da vas pitam, da li ste ikada videli platformu na kojoj možete da vidite crvene linije Kurtijeve vlade, ja ne, ne postoji. U vrijeme kada smo počinjali 2011. godine, ja sam tada osmislila platformu koja je od tada na veb stranici vlade i jasno je da je to poglavlje crvenih linija. Nikada ga nismo vidjeli, čak ni Bislimi nije ništa rekao, uvijek je spominjao neke elemente koji su dodati poglavljima u Briselu. Kosovu je potrebna državna platforma sa crvenim linijama za razgovore, tako da mislim da Kurti treba da razgovara sa opozicijom”, kaže ona.

Tahiri očekuje dinamiku procesa dijaloga u Briselu i napominje interes Evropske unije da se ovo pitanje pomakne naprijed.

“Mislim da će se proces dijaloga ubrzati, upozorili su savjetnici Francuske i Njemačke, odmah nakon što je postignut dogovor za uklanjanje barikada ili za puštanje tog policajca ili uslov za prihvatanje ZSO i upozorili da će posjetiti Kosovo i Srbiju kako bi nastavili proces. Dobro je da se ovaj proces ubrza ili dinamizira jer je zaista došlo vrijeme uprkos izazovima i poteškoćama da se postigne konačan dogovor, da se uspostavi mir koji je Balkanu potreban i da se Balkan ne ostavi Rusiji. Dokle god je Balkan tako otvoren, krhk, sve dok Vučić igra rusku igru na Balkanu, potrebna nam je stabilnost, bezbjednost, a Evropska unija to može”, kaže Tahiri.

Tahri kaže da Vučić namjerava da predstavi sjever Kosova kao mjesto tenzija, ali bi, prema njenim riječima, Kurtijeva vlada trebalo da poništi taj narativ uspostavljanjem suvereniteta na sjeveru.

„Da vratimo suverenitet na sjever kao što smo mi uradili, da kada počnu pregovori o konačnom sporazumu, Kosovo ima suverenitet na sjeveru i ne dozvoli da Vučić kaže da na sjeveru nemamo ništa i da se igra podjele Kosova. Znamo i ovu napetost (barikade) koju je Vučić napravio po Putinovim direktivama. Ta tenzija je napravljena da bi se sjever Kosova predstavio svijetu kao takvo mjesto gdje Kosovo nema ni pristup, a Srbi ne žele da žive na Kosovu. Ovaj narativ koji je nasilno stvorio Vučić, Kurtijeva vlada mora da poništi i da uspostavi suverenitet na sjeveru, da kaže svetu da je ono što je Vučić uradio bio scenario razdvajanja, ali mi smo tu, ne dozvoljavamo podjelu, mi štitimo državu, štitimo geopolitička dobra naše države koja se nalaze na sjeveru, odnosno rudnike, vodu i ostalo”, kaže Tahiri.

Tahiri ocjenjuje da su francusko-njemački plan, Elizejski ugovor, kao i de juro priznanje, elementi koji mogu postati osnova za postizanje sporazuma koji Kosovo može prihvatiti.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri