Specijalni sud

Bivši poslanik Samoopredjeljenja Rexhep Selimi, koji je kao jedan od nekadašnjih lidera OVK optužen za ratne zločine, ponovo je zatražio da bude pušten iz haškog pritvora i dobije mogućnost da se brani sa slobode, prenosi Indeksonline.net.

Preko svog advokata Geoffreya Robertsa, Selimi je podneo nove uslove kojih je spreman da se pridržava ako mu se dozvoli da bude pušten iz pritvora.

Jedan od tih uslova je i predaja putnih isprava i lične karte kako bi uverio sud da ne može putovati.

"Gospodin Selimi predao bi svoj pasoš i sve druge važeće putne isprave ovlašćenim službenicima, uključujući i svoju kosovsku ličnu kartu koja omogućava putovanje u Albaniju“, rekao je advokat Roberts.

Odbrana je ukazala da u Selimijovoj kući postoji i prostorija u kojoj će se obavljati sve vanporodične posjete u prisustvu službenika Policije Kosova.

"U kući je predviđena posebna prostorija u kojoj će se sve posete van porodice obavljati u prisustvu službenika Policije Kosova koji bi čuvali stan, koja bi bila pod video nadzorom koji će snimati ili prenositi sve vanporodične sastanke kako bi čuvari mogli nadgledati, ali i Sekretarijat suda pratiti“, naveo je Roberts.

Roberts je predložio da se Selimi pusti na slobodu do 29. januara, kada će biti dostavljeni neredigovani iskazi zaštićenih svedoka Tužilaštva.

Selimi je optužen za navodni progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje i ubistva.

Sud je ranije isti zahtjev već jednom odbio uz argument da postoji rizik da bi Selimi, ukoliko bi bio privremeno oslobođen, mogao da pobjegne, utiče na svjedoke, opstruiše rad Suda ili ponovi krivično djelo.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline.net