Dvoličnost

Premijer Albin Kurti je tokom svog prvog mandata razriješio ministra unutrašnjih poslova i javne uprave Agima Veliua na osnovu toga što se izjasnio protiv stava Vlade. U međuvremenu, Kurti sada novog ministra za povratak i zajednice Nenada Rašića naziva „uzornim političarem“, koji je zatražio formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Najava Veliuove smjene je objavljena putem saopštenja za javnost u kojem se navodi da se "Veliu izjasnio protiv stava premijera Republike Kosovo o proglašenju vanrednog stanja" i da je tada ministar Veliu širio paniku. Mjesecima kasnije, dok je Kurti još bio na čelu Vlade, govorilo se i o smjeni Veliua, piše portal "Demokracia.com".

"Ne možete, možda možete, ali onda ne možete jer ste razriješeni", ironično je rekao Kurti.

Međutim, danas kada je Kurti ponovo na čelu Vlade, čini se da nije impresioniran što njegov ministar Nenad Rašić traži osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom. Sam Kurti govori protiv osnivanja Zajednice svaki put kada mu se ponudi mikrofon. Dok je bio u opoziciji, Kurti je Zajednicu "povremeno" koristio kao udar na vlast, ali sada kada je na vlasti, ministra koji spominje formiranje Zajednice naziva "uzornim političarem".

„Sreo sam se juče sa ministrom Rašićem. Razgovarali smo o drugoj stvari. Želim da kažem da se dosta slažem s njim i da ga smatram uzornim političarem. Ali to ne znači da se premijer i ministar Rašić slažu oko svega, stalno i potpuno. To se ne dešava ni unutar istog političkog subjekta, a kamoli sa ministrom”, rekao je Kurti danas na pitanje o Rašićevom stavu.

Inače, Kosovo i Srbija su 19. aprila 2013. godine postigli Briselski sporazum. Dio ovog sporazuma je posvećen formiranju Zajednice. Na osnovu ovog sporazuma, Zajednica uključuje strukturu opština sa srpskom većinom na Kosovu: Sjeverna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan, Leposavić, Gračanica, Štrpce, Novo Brdo, Klokot, Ranilug i Parteš, koja ima za cilj da integriše Srbe na cijeloj teritoriji Kosova.

Izvor: Demokracia.com/info-ks.net