Premijer Kosova

Premijer Albin Kurti rekao je da odnose sa Srbijom treba normalizovati, kao i da Evropska unija i SAD treba da izvrše pritisak na Beograd da uspostavi normalne odnose, prenosi Koha.

"Američki predsjednik je jasno rekao da je Kosovu i Srbiji potreban konačni sporazum koji podrazumijeva punu normalizaciju odnosa sa uzajamnim priznavanjem u centru i mi smo u potpunosti saglasni. Kosovo je napravilo velike korake posljednjih godina, imamo institucionalnu stabilnost i izvještaj o napretku najbolji koji je naša zemlja imala. To što smo normalna država ne znači da imamo normalne odnose sa komšijom. Te odnose treba normalizovati. Mi smo uvjereni da ti odnosi nisu normalni jer je Srbija hibridni režim. Za normalizaciju su potrebni međunarodno i pravno obavezujući sporazumi, u kojima bi priznanje trebalo da bude u centru. Vjerujem da je to moguće jer vjerujem u moć EU i SAD da izvrše dodatni pritisak na Beograd. Potreban je dodatni pritisak na Beograd", rekao je Kurti danas na konferenciji za medije.

Kurti je rekao da veruje da Brisel, Pariz, Rim, Berlin, London i Vašington imaju dovoljno moći da izvrše pritisak na Beograd. Uloga SAD je, kako je dodao, i u podršci francusko-njemačkom prijedlogu.

Komentarišući informaciju iz Beograda o povučenim priznanjima Kosova, Kurti je rekao da se svaka tvrdnja Aleksandra Vučića uvijek ispostavila kao neistinita.

„Do danas nijedna od tvrdnji koje su iznete u Beogradu, konkretno predsjednik Srbije, nije potvrđena u našem MSP-u. Iako Srbija ne priznaje Kosovo, Kosovo svuda uspeva. Mi smo primjer uspjeha. Kosovo nije samo nezavisna država, već i nezavisno od nepriznavanja Srbije. To ne treba zaboraviti i nervoza u Beogradu dolazi odatle", rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore