Ministar za zajednice i povratak

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić rekao je danas da je formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu obaveza koja mora da se izvrši, ali da je na institucijama da odluče u kom obliku će to biti urađeno, prenosi Koha.

"Kao što sam ranije rekao, u politici i institucijama ne možete da ponište sve što se dešavalo u prethodnom mandatu, što znači da te obaveze ostaju i te obaveze moraju da se poštuju. Na vama je u kojoj će to biti formi, kakav će biti oblik, to je nešto drugo. U sporazumu iz 2015. godine se navodi da svi ovi sporazumi moraju da budu u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova. Za mene je ovo dobra osnova da Vlada Kosova radi u tom pravcu", rekao je Rašić.

On je naveo da vjeruje da će biti moguće da se napravi nacrt ideje šta može da bude Zajednica opština sa srpskom većinom.

Govoreći o tenzijama proteklih sedmica na sjeveru i barikadama, Rašić je rekao da smatra da je to bio manevar, posebno Srpske liste, koju podržava Beograd, da se obezbjedi povoljnija pozicija u pogledu pregovora i dogovora koji bi trebalo da budu postignuti tokom 2023. godine, a koji možda neće biti konačni, već sporazumi koji vode strane do konačnog sporazuma.

Rašić je rekao da postoje zakonske mogućnosti za povratak Srba na svoja radna mjesta na sjeveru, posebno administrativnog osoblja, dodajući da su kolektivne ostavke Srba bile greška, jer su Srbi izgubili oko 1.000 radnih mjesta.

"Oni koji su dali takve preporuke Srbima na sjeveru napravili su grešku", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore