Politički analitičar

Politički analitičar Gazmir Raci posjetu Kosovu izaslanika Francuske i Njemačke Emmanuela Bonnea i Jensa Pletnera smatra početnom tačkom pokretanja dijaloga Kosova i Srbije, nakon prekida zbog događaja na sjeveru Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Raci očekuje da će svrha posjete biti početak pregovora za pronalaženje političkog rješenja između Kosova i Srbije na osnovu francusko-njemačkog plana.

"Na posljednjem sastanku u Briselu na kome se razgovaralo o registarskim tablicama strane su se dogovorile da će se vratiti za pregovarački sto i razgovarati o francusko-njemačkom prijedlogu koji već ima odobrenje svih zemalja Evropske unije. Važno je da je Kosovo od ovog procesa dobilo ono što je htelo, jer je to i bio zahtjev, da se hitno razgovara o konačnom sporazumu i konkretnom prijedlogu, kako bi se krenulo naprijed i ostvario konkretan rezultat u ovom pravcu", rekao je Raci.

Raci kaže da Kosovo treba ozbiljnije da shvati prijedloge koji dolaze od međunarodne zajednice, uzimajući u obzir i posljedice koje je izazvao rat u Ukrajini.

"Kosovo treba da aktivno učestvuje u dijalogu i kakav god prijedlog da dođe od međunarodne zajednice, treba ga analizirati sa najvećom ozbiljnošću. Treba uzeti u obzir da geopolitička dešavanja određuju i međunarodno prisustvo na Zapadnom Balkanu, kao i rusko prisustvo, a važno je da se Kosovo zajedno sa SAD i Evropskom unijom aktivno uključi u sprečavanje još većeg izlaska Rusije na Zapadni Balkan, kao i prenošenje bilo kakvog sukoba iz Ukrajine na Zapadni Balkan", kaže Raci.

Što se tiče francusko-njemačkog prijedloga, Raci ocjenjuje da on sadrži de fakto priznanje Kosova.

"Francusko-njemački prijedlog, ovaj koji smo vidjeli, sadrži priznanje i međusobno poštovanje teritorijalnog integriteta. Njemačka je jasno stavila do znanja Srbiji da bez de jure priznanja ne može u Evropsku uniju", rekao je Raci.

Očekuje se da će specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabriel Escobar, specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak zajedno sa Bonneom i Pletnerom tokom sljedeće nedjelje posjetiti Prištinu i Beograd.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online