Ministar unutrašnjih poslova

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla je u intervjuu za RTK govorio o situaciji u sjevernom dijelu zemlje, nakon uklanjanja barikada. On je rekao da su srpski pripadnici policije koji su podneli ostavke služili zločinu i samoj Srbiji više nego Kosovu i zakonima Republike. Sveçla je dodao da će se sa pritiscima na sjeveru boriti svim metodama, tako da će i taj dio biti oslobođen uticaja kriminalnih grupa.

Govoreći o bezbjednosnoj situaciji na sjeveru Mitrovice, naveo je da su sada svi putevi otvoreni, osim ilegalnih, za koje je naveo da su zatvoreni stalnim patrolama Policije Kosova, koja nastavlja da se bori protiv bilo kakve kriminalne aktivnosti tamo.

„Možemo reći da je situacija mirna, ali ne možemo reći da je potpuno stabilna“, rekao je ministar Sveçla i dodao: „Sve dok je uticaj Srbije i dalje izuzetno veliki kroz kriminalne strukture, potrebna je sveobuhvatna mobilizacija, ne samo bezbjednosnih struktura, posebno policije, već cijelog našeg društva za prevazilaženje ovih izazova."

Ministar unutrašnjih poslova je izjavio da se jednom zauvijek mora neutralisati opstruktivna uloga Srbije, kako bi dio Kosova mogao da gleda napred kao i svi drugi dijelovi zemlje.

Ministar je naveo da i posle ostavke pripadnika srpske zajednice iz Policije Kosova, ona odlično upravlja situacijom.

„Postoji dovoljan broj pripadnika Policije Kosova. Možemo slobodno reći da se situacija upravlja bolje nego bilo koji drugi put“, rekao je ministar Sveçla, prema kome je, zapravo, već javno poznato da je dio članova, odnosno bivših pripadnika iz ove kategorije, služio krivično djelo Srbije, nego što su položili zakletvu kao pripadnici Policije Kosova.

Ministar Sveçla je najavio da je novi konkurs za pripadnike policije iz manjinskih zajednica već objavljen.

„Mi ćemo kao institucije ispuniti svoje obaveze, ne samo da ćemo otvoriti konkurs koji se već desio, već ćemo se pobrinuti da se bore protiv kriminalnih pritisaka".

Rekao je da zna da postoje pritisci, ali zna da su nezakoniti. „Ti pritisci će se boriti svim metodama kako bi se i taj dio našeg društva oslobodio tutorstva kriminalaca“, rekao je Sveçla, podsećajući da oni nisu obični kriminalci, već da ih usmeravaju i vode i podržavaju Vučić i Vlada Srbije.

„To znači da će sjever što dalje od Vučića i Vlade Srbije na sjeveru Kosova imati više vladavine zakona i reda, više ravnopravnosti svih građana, bez obzira na njihovu etničku pripadnost“, rekao je on.

Ministar Sveçla je u ovom intervjuu govorio i o uticaju Rusije u regionu. On je rekao da kakvu god ulogu Rusija ima u regionu, ona je definitivno negativna.

„Mi dobro znamo i svjedoci smo miješanja Rusije u unutrašnje stvari raznih država, a svakako i Kosova“, podvukao je on.

Prema njegovim riječima, rast odnosa Srbije i Rusije u posljednjih deset godina je dokaz da je Rusija spremna, ali je i Vlada Srbije saglasna sa destruktivnom ulogom Rusije u regionu.

„Vrlo često kada se od različitih faktora prave analize o pristupu koji Vlada Srbije i Vučić imaju u odnosu na njihovo miješanje na Kosovo, zaboravlja se činjenica da i Putin i njegovi ljudi tu imaju izuzetno veliku ulogu, bilo politički uticaj ili direktnog uticaja i na terenu“.

Sveçla je rekao dase to primjetilo i tokom protesta na granici Kosova i Srbije na graničnom prijelazu Jarinje.