Rješavanje

Švedska je od 1. januara preuzela šestomjesečno predsjedavanje EU, i najavila je da će riješavati zahtjev Kosova za članstvo u EU uzimajući u obzir stavove države članica.

"Aplikacija Kosova za članstvo u EU biće obrađena u skladu sa relevantnim pravilima i procedurama, uključujući i uzimajući u obzir stavove zemalja članica EU“, navodi se u odgovoru na upit portala Reporteri.

U prioritetima koje je Švedska predstavila povodom preuzimanja predsjedavanja EU, navedeno je da će nastaviti započeti rad na dva pitanja vezana za Kosovo, a jedno je formalno zaključivanje odluke o liberalizaciji viznog režima, i drugo razmatranje zahtjeva Kosova za članstvo u EU.

Premijer Kosova Albin Kurti zvanično je u Pragu, 15. decembra, podneo zahtjev za članstvo u EU.

Reporteri ukazuje da je problematična činjenica da Kosovo nije priznalo pet država članica EU, i podsjeća da se odluke u procesu proširenja odobravaju uz saglasnost svih članica.

Isto tako podsjeća na pravila EU, prema kojim svaka evropska zemlja koja dijeli zajedničke vrijednosti Unije – poštovanje ljudskog dostojanstva i ljudskih prava, slobode, demokratije, jednakosti i vladavine prava, i koja ispunjava Kopenhaške kriterijume, ima pravo da podnese zahtjev za za članstvo, ali nema garancije da će ga i dobiti.

Od trenutka podnošenja zahtjeva do statusa zemlje kandidata može proći nekoliko godina, a u slučaju Albanije, kako podsjeća „Reporteri“, prošlo je pet godina.

Pregovori o članstvu počinju nakon što zemlja kandidat prilagodi svoje nacionalne zakone kako bi se uskladili sa pravilima EU, što, takođe, može potrajati nekoliko godina.

Pregovori se zvanično završavaju nakon što se zatvoren sva poglavlja i to je najduća faza na putu ka članstvu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri