Posljedice!

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Abelard Tahiri kaže da je Kosovo u 2023. godinu ušlo sa posljedicama ratne retorike premijera Albina Kurtija iz 2022. godine.

Tahiri je na Facebooku naveo da se Kosovo, zahvaljujući Kurtijevoj retorici u međunarodnoj sferi vodi kao nestabilno i sa rizikom od sukoba.

„U 2023. smo ušli sa posljedicama premijerove retorike tokom 2022. godine. Dok je Ukrajina pod ruskom agresijom, premijer govori o ratu na Kosovu. Iz uspješne priče izgradnje moderne države, uz premijerovu retoriku tokom 2022. godine, vratili smo se međunarodnim vijestima kao nestabilna zemlja s rizikom od sukoba“, kaže Tahiri.

Upitao je koji strani investitor bi rizikovao ulaganja u čiji premijer govori o ratu koji nam preti?

„Kako se mladi ljudi u zemlji kojom vlada takav premijer mogu nadati budućnosti? Kakva ekonomska budućnost čeka zemlju čiji premijer ima jedinu viziju suočavanja sa sopstvenim ratom? U stvari, rat je bio centralna tema i izgovor u glavi premijera, koji se kroz njega suzdržavao od odgovora na svakodnevne društvene i ekonomske borbe sa kojima se suočavaju građani Kosova“, dodao je Tahiri.

Ističe da je rezultat takve vlade odlazak mladih, nedostatak investicija, nedostatak razvoja, nedostatak perspektive.

„Nova godina, sa posljedicama starog mentaliteta“, kaže Tahiri.

Izvor: Kosovo Online