Neoprostivo!

Zajedničkim saopštenjem oglasilo se 17 albansko-američkih organizacija koje smatraju da je neoprostivo to što Zapad pojačava pritisak na Kosovo, posebno u vezi formiranje Zajednica srpskih opština.

Upozoravaju da dalja tolerancija prema Srbiji može voditi ka ozbiljnoj eskalaciji na Balkanu.

U saopštenju se navodi da su nedavne tenzije između Kosova i Srbije podstaknute tekućim i dugoročnim naporima Srbije u podrivanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i demokratskog napretka Kosova, a sve to je, kažu, postignuto uz snažnu podršku SAD, EU i drugih partnera.

 „Aleksandar Vučić i njegov režim i dalje predstavljaju ozbiljnu pretnju po mir i stabilnost u regionu, prije svega zbog njegovih bliskih veza sa Vladimirom Putinom i Kinom, koju Zapad naivno potcjenjuje. Kosovo, kao i Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, Vučić vidi kao prepreku u ostvarenju svojih radikalnih ciljeva, kao i ciljeva njegovog mentora i prethodnika Slobodana Miloševića u stvaranju Velike Srbije. Zastupajući stavove skoro milion Albanaca koji žive u SAD, smatramo neoprostivim da se najmlađa i najproamerička demokratija na svijetu i dalje suočava sa ogromnim pritiskom diplomata EU i SAD“, navodi se u saopštenju.

Insistiranje zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabriela Escobara i američkog ambasadora u Beogradu Christophera Hilla da Kosovo učini dodatne ustupke jasno bi, navode, narušilo njegovu stabilnost kao suverene i demokratske države.

„Stvaranje ZSO, kako se traži, bilo bi destruktivno po ustavni poredak i multietnički karakter Kosova, čineći državu nefunkcionalnom i neupravljivom, kao što je slučaj u Bosni i Hercegovini. SAD i EU moraju da shvate i prihvate da se sadašnja situacija nema veze sa pravima srpske manjine. Srpska manjina ima velika prava – zagarantovana Ustavom Kosova – koja možemo samo poželeti za preko 100.000 Albanaca koji žive u Preševskoj dolini“, navodi se u saopštenju.

Albansko-američka udruženja su izrazila zabrinutost izjavom ambasadora Hilla, koja se odnosi na povratak srpskih trupa na Kosovo, pošto je, navode, rekao da vlade Srbije ima pravo da se obrati Kfor-u, ali da to ostaje političko pitanje.

„Ovo slabi ulogu SAD i NATO-a i povećava rizik izbijanja međuetničkih tenzija i eskalacije. Kosovske bezbjednosne snage imaju regrute iz svih etničkih grupa, uključujući kosovske Srbe. Ako postoji potreba da se obezbjedi i zaštiti Kosovo mimo onoga što garantuje Kfor, Kosovske bezbjednosne snage mogu odgovoriti zadatku“, poručuju.

SAD i EU bi, smatraju, trebalo da se usredsrede na podršku Kosovskih bezbjednosnih snaga i pripremu Kosova za članstvo u NATO i EU.

„Čvrsto vjerujemo da, ako čak i jedan srpski vojnik pređe granicu, onda Kosovo i Albanci neće imati drugog izbora nego da mobilišu svoje odbrambene kapacitete i protjeraju sve okupatorske trupe iz zemlje, čiji zločini su još uvijek u svežem sećanju“, dodaje se u saopštenju.

„Nedavna politika lažnog izjednačavanja krivice na Zapadnom Balkanu podstakla je novu srpsku agresiju sa hegemonističkim ciljevima. Proglašavajući obe strane odgovornim za eskalacije i kriminalne aktivnosti koje podržava Beograd, EU i NATO podstiču srpsku agresiju i revizionizam. Smatramo da je kontraproduktivno i neprihvatljivo da, na primjer, SAD i EU barikade nazivaju oblikom „mirnog protesta“. Izvještaji medija i pouzdani izvori dokazuju da su barikade podigle kriminalne i paravojne grupe kojima je komandovao Beograd u koordinaciji sa 'Ruskim humanitarnim centrom' u Nišu u Srbiji i sa ruskim plaćenicima Vagner grupe“, tvrde albansko-američke organizacije.

Ističu da dozvoliti Srbiji da se ponaša agresivno rizikuje da uništi mirovne napore SAD, EU i drugih demokratskih država na Balkanu, te zahtjevaju da se Srbiji stavi do znanja da mora da prihvati nezavisnost Kosova ili će se naći u dirketnoj suprotnosti sa Zapadom, NATO-om i svim aspiracijama koje možda ima da uđe u EU.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline.net