Besmislen posao

Profesor Fadil Maloku kaže da se ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz svojom ravnodušnošću ozbiljno vređa interese nacije i izgradnje Kosova, prenosi Indeks onlajn.

Maloku je tako reagovao na izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je devet zemalja povuklo priznanje Kosova.

„Srbija i njen šef diplomatije Ivica Dačić, odavno nas upozoravaju na veliki broj otpriznavanja koje ima u svojoj diplomatskoj fioci, a vi se još bavite otpustom administracije. Ovo je besmislen posao, koji nema vrijednost i nema specifičnu težinu, na način na koji to trenutno radite“, rekao je Maloku.

Maloku je upitao Gërvallu-Schwarz šta preduzima Ministarstvo spoljnih poslova u vezi sa srpskom ofanzivom za priznanja.

„Srbija i njena glavna diplomatija odavno upozoravaju na smanjenje priznanja kojih je bilo preko 106, ali će se taj broj sada smanjiti na 96. Ako ste imali tačne podatke o aktima i činjenicama oduzimanja priznanja zašto niste ništa preduzeli da ih odbijete, ili bar donesete neko novo priznanje. Šta sva pratnja stručnjaka rade oko vas sa mini torbama stručnosti?“, upitao je Maloku.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je sinoć da, kako stvari danas stoje u svijetu, čak 106 zemalja ne priznaje nezavisnost Kosova, svega 84 nedvosmisleno priznaje i tri zemlje nisu načisto.

On je objavio i spisak zemalja koje su povukle priznanje u proteklom periodu.

„Imamo devet zemalja koje su povukle priznanje - Somalija, Burkina Faso, Gabon, Esvatini, Libija Gvineja, Antigua i Barbuda, Sveta Lucija, Maldivi. I čekamo i desetu“, preneo je na godišnjoj konferenciji za medije.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline.net