Ne treba dozvoliti

Profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Parizu Valon Murtezaj je rekao da bi uspostavljanjem Zajednice srpskih opština Kosovo moglo biti destabilizovano, ukoliko se njegov ustavno pravni poredak poremeti, prenosi Koha.

„Kosovo bi bilo destabilizovano ako se poremeti ono što je trenutno uspostavljeno u ustavnom i pravnom sistemu i praktičnom nivou djelovanja, opštinskom i centralnom nivou. Ne treba dozvoliti da izvršna vlast dominira sastavom statuta ZSO”, kaže Murtezaj.

Murtezaj je rekao da postoji nedostatak komunikacije sa građanima i između političke zajednice u vezi sa dijalogom.

On je dodao i da je problem Vlade transparentnost dijaloga, a istakao je da za ovaj proces treba postojati emancipovano političko mišljenje.

„Potrebna nam je emancipovana politička misao jer od toga zavisi cijelo Kosovo. Glavni problem je to što Vlada u početku nije dala prioritet dijalogu, drugi problem je transparentnost. Izlišno je ne znati koje su teme o kojima će se razgovarati u narednom krugu i čekamo da neko u Beogradu najavi da će sastanak biti održan. Građani Kosova imaju pravo da se osjećaju frustrirano kada se kaže da ga pet zemalja ga neće priznati. Za ovaj proces nam nedostaje je komunikacija sa građaninom”, rekao je Murtezaj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore