Profesor diplomatije

Profesor diplomatije u Parizu Valon Murtezaj izjavio je da Kosovo ne treba da prihvati sporazum sa Srbijom, koji nije zasnovan na priznanju, prenosi Koha.

"Do danas, bez obzira na prijedloge međunarodne zajednice kao posrednika, Kosovo nema pravo da kaže i prihvati da priznanje ne treba da bude dio sporazuma. Do svega ovoga je došlo zbog nespremnosti Vlade Srbije da prihvati ono što je uradila na cijeloj teritoriji bivše Jugoslavije. Riječ je o Srbiji koja ne može da tvrdi da je oslobođena vladajućeg duha Miloševićevog vremena. Kosovo danas nema pravo prihvati sporazum koji nije zasnovan na priznju", rekao je Murtezaj u emisiji interaktiv na KTV.

Murtezaj je dodao da bez priznanja kao centralne tačke sporazuma, nema normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

"Izraz normalizacija odnosa dvije zemlje znači da je početni aspekt priznavanje, a zatim stepen produbljivanja saradnje. Ne treba da prihvatimo sporazum koji nema priznanje to nije puna normalizacija odnosa", istakao je Murtezaj.

Prema njegovim riječima, za Kosovo je trenutno veoma važno priznanje od pet zemalja članica EU i članstvo u važnim međunarodnim organizacijama.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore