Skepticizam

Viši saradnik Savjeta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Weber ocjenio je da nedavna dešavanja na sjeveru Kosova ne daju mnogo nade da postoji atmosfera za uspostavljanje dijaloga koji vodi ka sporazumu između Kosova i Srbije, prenosi Gazeta express.

Weber je izrazio skepticizam da se eventualni sporazum može postići do kraja 2023. godine na osnovu francusko-njemačkog plana, jer je trenutna atmosfera, kako je opisuje, "veoma vruća".

"U ovako uzavreloj atmosferi uvijek postoji rizik da dođe do nekog incidenta, koji onda može da eskalira. Moram da kažem da ako se očekuje dogovor, onda je, po mom mišljenju, za to potrebna sasvim drugačija priprema terena u Srbiji. Ako pogledamo današnju atmosferu i zvanični narativ, onda vidimo upravo suprotno", rekao je Weber za RSE.

Weber je istakao da eventualni pokušaj postizanja sporazuma koji ne podrazumeva međusobno priznanje Kosova i Srbije ne rešava u potpunosti problem u međusobnim odnosima.

S jedne strane, prema njegovim riječima, čekanje međusobnog priznanja može da nahrani nepovjerenje na Kosovu, koje vodi poreklo iz kompromisa EU i SAD još 2017. godine oko pokušaja podrške sporazumu o razmeni teritorija između Kosova i Srbije.

Weber mislie da Zapad treba da iskoristi geopolitičke momente za koje se očekuje da će se stvoriti tokom 2023. godine.

"Rat u Ukrajini definitivno ne ide u pravcu ciljeva i zadataka Rusije. Moguće je da bi Rusija mogla da izgubi rat i da ozbiljno oslabi Putinova Rusija. Mogli bismo da imamo scenario u kome bi, praktično, gubitkom Putinove Rusije, Zapad bio u mnogo jačoj poziciji u odnosu na Srbiju, naspram režima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a možda bi to bila osnova mnogo bolja da idemo, ne na privremeni sporazum, već da tražimo konačni sporazum", kaže Weber.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express