Najavio da je ovo njegov posljednji mandat

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Beogradu da trenutno 106 zemalja ne priznaje nezavisnost Kosova, a da 84 države nedvosmisleno priznaju. Priznao je kako Srbija teško može da se suprotstavi ulasku Kosova u Vijeće Evrope.

Na godišnjoj konferenciji za novinare u Palati Srbija, Vučić je rekao da za tri zemlje nije jasno da li priznaju nezavisnost Kosova ili ne.

- Imamo devet zemalja koje su povukle priznanje, čekamo desetu - kazao je Vučić.

Priznao je da Srbija teško može da se suprotstavi nastojanju Kosova da postane član Vijeća Evrope, ali da je situacija drugačija u Organizaciji UN-a za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

- Borit ćemo se, pošto je za prijem u članstvo (u UNESCO-u) potrebno dvije trećine glasova, a to će da im ide malo teže - naveo je Vučić, prenosi N1.

On je rekao da u januaru čeka da dođu stručnjaci (sa Zapada) da mu objasne da je prihvatanje ulaska Kosova u UN jedini mogući izlaz za Srbiju.

- Srbija ne bježi ni od jednog od pet sporazuma koje smo potpisali, ni od šestog, a to je Povelja UN-a. Albanci i međunarodna zajednica nijedan od tih šest dokumenata ne mogu da poštuju, a samo im jedan tražimo - dodao je Vučić.

On je dodao da je "ovo njegov posljednji mandat i da neće da mijenja Ustav".

- Sljedeće godine neću biti ni predsjednik političke partije. Moj posao je da budem na strani građana i ovoliko koliko još mogu to ću da činim na najbolji mogući način uprkos teškim prilikama sa kojima se suočavamo - dodao je.

Faktor/N1