State Department

Nakon smirivanje situacije na sjeveru Kosova, Vašington zahtjeva da se Kosovo i Srbija vrate naporima da stvore ambijent za dijalog, kao i da se postignuti sporazumi moraju sprovesti bez odlaganja, navodi se u odgovoru State departmenta za Gazetu Express.

Posljednjih mjeseci SAD insistiraju na formiranju ZSO, što je u više navrata ponovio specijalni izaslanik Gabriel Escobar.

"Pozdravljamo vijest o uklanjanju barikada na sjeveru Kosova i ponovnom otvaranju glavnih graničnih tačaka između Kosova i Srbije“, rekao je za Express glasnogovornik State departmenta.

Kako se dalje ističe "Vašington sada očekuju da će se Kosovo i Srbija vratiti naporima da promovišu stvaranje povoljnog ambijenta za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju za dobrobit svih građana koji žive na Kosovu i u Srbiji".

Amerika zahtjeva da se svi dogovori postignuti u okviru procesa dijaloga sprovedu u potpunosti i bez odlaganja.

"Sve obaveze iz dijaloga moraju biti u potpunosti sprovedene bez odlaganja“, rekao je glasnogovornik State departmenta za Gazetu Express.

Očekuje se da će glavni savjetnici njemačkog kancelara Olafa Scholza i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona ovog mjeseca doći u Prištinu i Beograd kako bi strane poveli u nastavak dijaloga.