Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Bekim Haxhiu uputio je kritike Vladi Kosova zbog slabog anagžovanja u zdravstvu, ističući da je preko 1.000 zdravstvenih radnika napustilo taj sektor u 2022. godini, prenosi Teve 1.

„Preko hiljadu zdravstvenih radnika napustilo je Kosovo tokom 2022. godine. Preko 220 ljekara, 600 medicinskih sestara, 200 fizioterapeuta, napustili su javni zdravstveni sistem i prešli u privatni zdravstveni sistem ili su otišli sa Kosova”, rekao je Haxhiu.

Haxhiu je mišljenja da Vlada Albina Kurtija koristi zdravstveni sektor za uske interese i individualne i grupne koristi u okviru Samoopredjeljenja.

„Zdravlje nije prioritet Kurtijeve vlade. Koristi ga za uske klanske i grupne interese, za pojedinačne koristi unutar pokreta Samoopredjeljenja, bilo je i sukoba unutar koalicije između Samoopredjeljenja i Liste Guxo“, rekao je on.

Haxhiu je dodao da je Kurtijeva vlada favorizovala i unapredila ljude koji su vodili zdravstveni sektor i koji su trebali da odgovoraju za sve propuste, napominjući da je Kurti sebe imenovao za predsjednika izvršne Komisije za zdravstvo, kako bi pokrio sve propuste u zdravstvenom sektoru.

„Ljudi koji su upravljali ovim sektorom umjesto da snose odgovornost, favorizovani su i unapređeni od strane Kurtijeve vlade. Krajem septembra, da bi prikrio propust u zdravstvenom sektoru, Kurti se imenovao za šefa izvršne komisije za zdravstvo, kako bi opravdao neuspjeh u ovom sektoru i izvršio pritisak na ministra Latifija da ode u Ameriku", rekao je Haxhiu.

Izvor: Kosovo online/ TV 1