KFOR, EULEX, internacionalna vojna misija i Policija Kosova počeli su uklanjaju zaostale barikade na lokaciji kod Dudinog krša u Sjevernoj Mitrovici, javlja novinar Radija Slobodna Evropa (RSE).

Most je uglavnom oslobođen, ali još uvijek neprohodan za saobraćaj.

KFOR obavlja transport uklonjenih kamiona, sa kojih su prethodno skinuti zemlje i šut, nakon čega se podiže na mehanizaciju za šlepanje. Očekuje se da do utorka uveče sve bude potpuno sklonjeno i most prohodan za saobraćaj sa magistralnog puta ka Sjevernoj Mitrovici.

Akcija je protekla mirno i bez ometanja.

Novinarima i snimateljima je dozvoljeno slikanje i snimanje sa određene distance.

KFOR, je u utorak (3. januar) saopštio, da sprovodi "inženjerske operacije" na sjeveru Kosova kako bi uklonio neka vozila koja još uvijek blokiraju puteve.

Dvadeset dana zaredom, u decembru 2022. godine, u četiri sjeverne opštine u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, bile su postavljene barikade na putevima koji vode ka graničnim prelazima Kosova i Srbije.

Barikade su postavljene u znak protesta zbog hapšenja bivšeg kosovskog policajca iz redova srpske zajednice koji je, prema navodima kosovskih vlasti, osumnjičen da je organizovao napad na kancelarije Centralne izborne komisije na severu.

Međutim, Srbi su odlučili da uklone barikade nakon što je Dejanu Pantiću mera bezbednosti promenjena sa pritvora na kućni pritvor.

Isto tako, predstavnici Srba na Kosovu su tokom sastanka u Raški u Srbiji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 28. decembra izjavili da su dobili garancije da će zahtevi Srba za uklanjanje barikada biti ispunjeni.

Inače, neki kamioni, koji su blokirali put na lokaciji poznatoj kao Dudin krš u Sjevernoj Mitrovici, izgoreli su 29. decembra.

KFOR je na Twitteru saopštio da se sprovodi akcija uklanjanja vozila sa puta radi vraćanja slobode kretanja na tom području.