Šokantno!

Osamdeset osam slučajeva silovanja dogodilo se za 11 mjeseci na Kosovu protekle godine. Slučaj koji je šokirao javnost bilo je silovanje 11-godišnje djevojčice u Prištini.

Od januara do kraja novembra 2022. godine, kako prenosi Gazeta Express, prijavljeno je 87 slučajeva seksualnog uznemiravanja, 88 slučajeva silovanja i 62 slučaja seksualnih napada.

Među prijavljenim slučajevima bilo je više onih koji su uključivali maloljetnike.

Višestruko silovanje djevojčice stare 11 godina u Prištini, koje je potreslo kosovsku i regionalnu javnost, dogodilo se krajem avgusta mjeseca prošle godine.

Prema prvim informacijama policije tada, u ovaj slučaj umešana su petorica muškaraca, među kojima su takođe maloljetnici. Svi su uhapšeni.

Potom se ispostavilo da je ista djevojčica bila žrtva seksualnog napada i u junu mjesecu protekle godine, zbog čega su naknadno uhapšena još sedmorica muškaraca.

Tako se ukupan broj uhapšenih u vezi sa ovim slučajem popeo na 12. U decembru su protiv svih uhapšenih podignute optužnice.

Ovaj slučaj pokrenuo je i više stotina demonstranata, a i više funkcionera Policije Kosova podnelo ostavku, odnosno razriješeno dužnosti.

Neposredno nakon ovog slučaja, u septembru, Policija Kosova uhapsila je dvojicu muškaraca u Gnjilanu, a nakon što ih je maloljetna djevojčica prijavila za silovanje.

Samo nekoliko dana kasnije zabilježena su dva slučaja koja su se dogodila u Istoku i Klini, a takođe su uključivala maloljetnike.

Kako je tada saopštila Policija Kosova, maloljetnica iz Istoka prijavila je seksualno zlostavljanje u vezi sa kojim je potom uhapšen M. Z.

Kada je u pitanju slučaj u Klini, u istom danu uhapšen je maloletni F. Sh, takođe zbog silovanja maloljetnice.