Najava štrajka!

Kosovo bi ponovo moglo da se suoči sa štrajkom u prosveti, ovog puta zbog raskida kolektivnog ugovora, piše Gazeta express.

Prema mišljenju Ministarstva prosvete, kolektivni ugovor je bio nezakonit, međutim u Sindikatu obrazovanja smatraju da je raskid tog ugovora od strane Ministarstva nezakonit i jednostran.

"Izjavljujemo da je kolektivni ugovor Sindikata sa Ministarstvom prosvete, odnosno sektorski ugovor, na snazi i da će se primjenjivati sve dok ne bude imao zakonom predviđen rok za raskid. Da li će uvesti zakonske ili druge izmene, ali na osnovu pravnog osnova u Zakonu o radu u članu 90, sektorski ugovor o obrazovanju je na snazi i nastaviće da se primjenjuje", poručio je pravni službenik  u Sindikatu obrazovanja Bledor Shatri.

U Institutu "Edgard" kažu da samo sud može da donese odluku da je kolektivni ugovor bio zakonit.

"Naši nastavnici definitivno zaslužuju pristojnu platu i to je zagarantovano Zakonom o platama, ali najbolje je što ovaj Zakon o platama takođe garantuje progresivno povećanje plata na osnovu učinka i licenciranja nastavnika", rekao je Rinor Qehaja iz "Edgar" instituta.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express