Rješenje!

Bivši ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Greg Delawie rekao je da Evropska unija mora da obnovi kredibilitet na Kosovu, kao i da je "ključni element za trajni mir da Kosovo postane članica UN", prenosi Reporteri.

Govoreći o odnosima Kosova i Srbije, Delawie je rekao da EU može da riješi ovaj problem.

„EU može da riješi problem, ali mora odustati od svoje navike 'obostranosti' koja tretira srpske mjere poput gomilanja vojnih snaga duž kosovske granice u istoj kategoriji kao i Kosovo koje zahtijeva legalne registarske tablice za automobile unutar svoje teritorije. Takođe, treba da obnovi svoj kredibilitet na Kosovu nakon odbijanja 2018. da sprovede obećanu liberalizaciju viznog režima za građane Kosova. Uz to, vjerujem u sposobnost diplomata EU da razviju kreativna rješenja za čvorne probleme”, rekao je Delawie.

Delawie je dodao da je ključni element za trajni mir jeste "da Kosovo uđe u UN, što će mu omogućiti da učestvuje u svim ključnim multilateralnim političkim, sigurnosnim i ekonomskim institucijama na istoj osnovi kao i bilo koja druga zemlja u svijetu“.

Za Zajednicu srpskih opština, Delawie je rekao da je od suštinske važnosti da ne" bude zarobljena od strane srpske vlade".

"Što se tiče Zajednice opština sa srpskom većinom, biće od suštinskog značaja da se obezbjedi da ona ne bude zarobljena od strane Vlade Srbije na isti način na koji je Srbija zauzela mjesta koja su joj dodjelili kosovski Srbi u Skupštini Kosova", rekao je Delawie.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri