Podbacila!

Opozicione stranke na Kosovu ocjenjuju da je izvršna vlast tokom 2022. godine potpuno podbacila, ne nudeći građanima rješenja u ekonomskoj i energetskoj krizi, ali i proizvodeći nove krize, prenosi Koha.

Poslanik Demokratske partije Kosova Rashit Qalaj rekao je da Vlada Kosova nije uradila ništa pozitivno uradila tokom 2022. godine.

"Suočeni smo sa brojnim problemima u vezi sa velikom krizom koja je zahvatila Kosovo i koja je zahvatila sve slojeve. Imali smo i imamo problema sa energentima, sa cijenama koje su beskrajno podizane. Imali smo degradaciju ekonomske situacije stanovništva. Danas su građani Kosova mnogo siromašniji nego prije godinu dana", rekao je Qalaj.

Qalaj je napomenuo da vlada nije reagovala ili intervenisala da bi se ta pitanja ublažila.

"Mislim da Vlada Kosova nije uradila ništa pozitivno tokom prethodne godine. Ni u snu nisam mogao da predvidim tako slabu i nekompetentnu vlast", dodao je Qalaj.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj samta da će Vlada Kosova u prethodnoj godini ostati upamćena samo po stvaranju krize.

"Nije bilo nijedne odluke koja bi išla u korist građana, bilo da je to ekonomski razvoj, da li je bila energetska kriza, ili kriza na sjeveru. Prethodna godina ove vlade će tostati upamćena samo po ad hok stavovima i stvaranju kriza. Ni te krize koje je stvarala nije rešila na pravi način. Bavimo se energetskom krizom, nema poboljšanja, ni alternative. Više od šest puta Skupština je proglašavala vanredno stanje u tom oblasti i pitanje je ostalo tamo gdje je bilo. Takođe, što se tiče ekonomskog razvoja, imamo usporavanje, nema stranih investicija, nema zapošljavanja, iako proglašavaju oko 40.000 zaposlenih, što je prevara Kurtijeve vlade", rekao je Lekaj.

Kako je dodao, posmatrako u cjelini, porodična privreda je previše pala, a srednja preduzeća se nisu razvila.

"Da ne govorimo o velikim preduzećima koja su skoro na ivici propasti. Mogu reći kao opozicioni poslanik u Skupštini Kosova da smo daleko od onoga što je gospodin Kurti obećao, ispada da je sve to bila prevara", kazao je Lekaj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore