Optimizam!

Na Kosovu Centralna banka s optimizmom ušla je u 2023. godinu, a privrednici i građani uzdržano gledaju na izjave u vezi sa smanjenjem inflacije i pritiska rasta cijena, prenosi Reporteri.

Centralna banka Kosova očekuje da će 2023. cijene pasti za oko šest odsto.

"Visoka stopa inflacije zabilježena je tokom prošle godine na Kosovu, kao posljedica globalne krize izazvane ratom u Ukrajini poslije pandemije. Ali u 2023. godini očekuje se pad cena za oko šest odsto. Naša predviđanja su da će sljedeće godine doći do smanjenja inflacije, posebno u drugom polugodištu, kada se očekuje pad cena za oko šest procenata", rekao je nedavno guverner Centralne banke Fehmi Mehmeti.

Predsjednik Privredne komore Kosova Lulzim Rafuna rekao je da bi nova godina mogla da bude optimističnija u pogledu cijena i inflacije.

Rafuna je za RTK izjavio da se pošto je stopa inflacije dostigla vrhunac, može očekivati smanjenje cijena.

Predsjednik Udruženja privrednika Agim Shahini upozorava da bi cijene mogle i dalje ostati pod pritiskom inflacije.

"Cijene će i dalje ostati pod pritiskom inflacije, ostaće pod pritiskom nedostatka proizvodnje i radne snage. Preduzetnici širom i van Kosova treba da vode računa o zadržavanju radnika i njihovog kvaliteta, kako se Kosovo ne bi suočilo sa nedostatkom radne snage", rekao je Shahini.

Zavod za statistiku saopštio je da je inflacija u novembru dostigla nivo od 11,6 odsto.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri