Ministar unutrašnjih poslova

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla izjavio je da uprkos poboljšanju situacije na sjeveru provokacije Srbije protiv Kosova neće prestati, prenosi Koha.

“Uvjereni smo da provokacije Srbije protiv države Kosovo neće prestati. Vidjeli smo mješavinu raznih destabilizujućih akcija u četiri sjeverne opštine proteklih dana pod direktnim uticajem srpske države i predsjednika Vučića. Uticaj je došao u obliku mobilizacije, finansiranja i logističke podrške. Osim toga, tu su bile i srpske oružane snage, koje su bile stacionirane na granici kao prijetnja. Naravno, bilo je uticaja iz Rusije, kao i kriminalnih organizacija u regionu, koje su godinama zloupotrebljavale sjever Kosova kao transportnu tačku za robu, drogu, pa čak i ljude i uspeli da ostvare ogroman profit. Svi ovi faktori su u kombinaciji destabilizovali ne samo sjever Kosova, već i cijelu zemlju“, rekao je Sveçla.

On je naveo da postoji razlog za zabrinutost, ali ne i za strah, odgovarajući na pitanje "da li očekuje da Srbija izvrši invaziju na Kosovo".

“Bili smo i jesmo zabrinuti, ali nimalo uplašeni. Analiza situacije je zasnovana na postojećim činjenicama i razlozima. Ali nerazumni scenariji ne mogu u potpunosti da budu isključeni. Trenutno smo svjedoci rata u Evropi, u kojem je despot težio mračnim ciljevima za Ukrajinu i region, prelazeći crvene linije koje su se donedavno činile nezamislivim", rekao je on.

Sveçla je stava da je "srpska zajednica na severu u teškoj situaciji zbog stalnih pritisaka Beograda".

„Znamo da našim građanima na sjeveru Kosova nije lako. Zato što su pod stalnim fizičkim, psihičkim i finansijskim pritiskom kriminalnih organizacija koje kontroliše Beograd. Ali i raznih kriminalnih organizacija iz regiona. S druge strane, mi obezbeđujemo instrumente vladavine prava koji nastoje da obezbjede sigurnost za sve građane. Upravo kriminalne organizacije pokušavaju da potisnu lokalno stanovništvo, posebno nezavisne i poštene glasove. Uvjeren sam da će i tamo uskoro zavladati red i zakon”, rekao je Sveçla.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore